‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۴ آبان سالروز درگذشت شرف‌الدین خراسانی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۴ آبان سالروز درگذشت شرف‌الدین خراسانی

( زاده ۱۲ اسفند ۱۳۰۶ همدان — درگذشته ۱۴ آبان ۱۳۸۳ تهران ) پژوهشگر فلسفه و از برجسته‌ترین استادان فلسفهٔ یونانی

شرف‌الدین خراسانی، فرزند آیت‌اله عبداله خراسانی بود که در آن هنگام در شهر همدان در تبعید به سر می‌برد.
پدرش شاگرد آخوند خراسانی و نیز در دوره‌ای با سید جمال‌الدین اسد‌آبادی مراوده داشت.
دوران کودکی شرف با تبعیدهای پدر سپری شد و او در ابتدای نوجوانی، در هنگامی که دانش‌آموز دبستان بود ، دوسالی را هم به همراه پدر در نجف به سر برد. پدر او از سال‌های ۱۳۰۴ تا ۱۳۲۰ از مخالفان سرسخت حکومت بود.
او، مانند بسیاری از روشنفکران عصر خویش، به تحولات اجتماعی و سیاسی علاقه‌مند بود و از همین رو به اندیشه‌های مارکسیستی گرایش یافت و پس از وقایع ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ چند سالی را نیز در زندان به سر برد.
شرف‌الدین خراسانی در سالهای آغازین دهه ۶۰ میلادی دکترای خود را در فلسفه از دانشگاه کمبریج گرفت و در همان سالها با زنی آلمانی ازدواج کرد که ثمره آن پسری به نام « آرتا » بود.
در همین سالها او با جان آربری از مستشرقین نامدار آشنا شد و حتی در نگارش کتاب همای‌نامه از همکاران آربری به شمار می‌رفت.
او همچنین در دوره‌آی کوتاه در آلمان به تحصیل فلسفه پرداخت و توفیق همسخنی با مارتین هایدگر را نیز به دست آورد.
وی در آغاز جوانی به سرودن شعر و ادبیات علاقه‌مند بود و ترجمه‌هایی در زمینه‌هایی همچون شعر و داستان کوتاه، مثلا داستانهای کافکا، از او باقی است. اما نخستین اثر او که تا امروز در زبان فارسی بی‌بدیل است کتاب نخستین فیلسوفان یونانی است که در سال ۱۳۵۰ به همت انتشارات کتاب‌های جیبی چاپ شده است .
او در این کتاب گزارشی از تحول و گسترش اندیشه یونانی از نخستین فروغ آن تا ظهور سوفسطاییان به دست می‌دهد. این کتاب هم تحلیلی از تاریخ اجتماعی و اوضاع فرهنگی یونان در هزاره نخست قبل از میلاد است و گزارشی بایسته از شکل‌گیری اندیشه فلسفی یونانی، با توجه به آثار خود این متفکران و ترجمه‌ای از متون آنان، به همراه شرح و تفسیرهای نویسندگان و فیلسوفان معتبر بعدی است.
او به زبانها‌ی انگلیسی و عربی و آلمانی و فرانسوی و یونانی تسلط داشت و در حوزه‌هایی مانند فلسفه یونانی و ایده‌آلیسم آلمانی و مارکسیسم و نئومارکسیسم صاحبنظر بود و علاوه بر اینها به شعر و ادبیات نیز عشق می‌ورزید و در این زمینه‌ها نیز آثاری از خود به جا گذشت.
او پس از مدتی کار و فعالیت در انگلستان و آلمان به ایران بازگشت و در سال ۱۳۴۷ گروه فلسفه را در دانشکده ادبیات دانشگاه ملی بنیان گذاشت و خود مدیر آن شد و استادانی را در آن گروه گرد آورد که سالها بعد خود از نام آوران شدند. او در سال ۱۳۵۴ پس از جدا شدن از همسر آلمانی‌اش از میان دانشجویان خود همسری برگزید که ثمره آن دختری به نام «سارا » بود.
پس از انقلاب فرهنگی (۱۳۵۹ )، او اجازه تدریس در دانشگاه نیافت و در سال ۱۳۶۴ بازنشسته شد. از این سال به بعد فعالیت فرهنگی خود را در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی پی گرفت و مقالات بلندی در حوزه های فلسفه و عرفان و ادب اسلامی نوشت و مقالاتی همچون «ابن سینا» و «ابن‌عربی» و «ابن رشد» و «ابولعلامعری» و «ابن باجه» از جمله مقالات او در مجادلات تاکنون منتشر شده دایره‌المعارف بزرگ اسلامی است.
کتاب‌های دیگر او در انتشارات دانشگاه ملی به چاپ رسیدند که از آن جمله بودند: از سقراط تا ارسطو، از برونو تا هگل، جهان و انسان در فلسفه (جلد یکم) و ترجمه فلسفه معاصر اروپایی از یوزف ماری اینوسنت بوخنسکی.
کتاب «جهان و انسان در فلسفه» آخرین کتاب شرف‌الدین خراسانی بود که در انتشارات دانشگاه ملی در سال ۵۸ منتشر شد و جلدهای بعدی آن دیگر انتشار نیافتند.
در سالهای بعد از انقلاب نشر گفتار ترجمه او از متافیزیک ارسطو را که از اصل یونانی برگردانده شده بود منتشر کرد. و در سال ۱۳۸۰ مجموعه‌ای از آشعار او با عنوان متافیزیک عشق منتشر شد.
علاوه بر اینها، انتشارات هرمس سه کتاب از دکتر شرف و درباره دکتر شرف که از جمله آنها یادنامه‌ای برای او بود را منتشر کرد.
دو کتاب دیگر اثری دوزبانه که شامل ترجمه اشعار ریلکه به قلم دکتر شرف است. و بالاخره ترجمه کتاب بنیاد هستی‌شناختی از نیکلای هارتمان.
دکتر شرف‌الدین خراسانی متخلص به شرف در ۷۷ سالگی درگذشت.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘