‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۴ اسفند زادروز ایرج پارسی نژاد

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۴ اسفند زادروز ایرج پارسی نژاد

( زاده ۴ اسفند ۱۳۱۷ آبادان ) ادیب، محقق و منتقد ادبی

پارسی نژاد پس از پايان تحصيلات متوسطه در دبیرستان هدف شماره یک تهران، تحصيلات عالی خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشکده ادبیات تهران ادامه داد و در نخستین دوره زبان شناسی و زبان و ادبیات باستانی موفق به دریافت مدرك فوق ليسانس (کارشناسی ارشد) شد. او ضمن تحصیل دانشگاهی در موسسه انتشارات فرانکلین به عنوان مدیر تولید و ویراستار سرگرم کار شد. در سال ۱۳۴۳ در پی تاسیس "بنیاد فرهنگ ایران" از جانب دکتر خانلری به عنوان پژوهشگر به کار دعوت شد.
ایرج پارسی نژاد در آغاز کار تلویزیون ملی ایران مسوولیت اداره بخش فرهنگی و برنامه های ادبیات ایران و جهان و معرفی و بررسی کتاب را بر عهده گرفت. او برای تکمیل تحصیلات عالی خود راهی انگلیس شد و در دانشگاه آکسفورد موفق به دریافت مدرک دکتری در رشته ادبیات تطبیقی شد.
پارسی نژاد در دوره تحصیل در دانشکده ادبیات، نزد استادانی مانند ابراهیم پورداود، بدیع الزمان فروزانفر، جلال همایی، مدرس رضوی، پرویز ناتل خانلری، محمد معین و ذبیح اله صفا دانش آموخت.
فعاليتهای آموزشی: پارسي نژاد سالها در دانشگاه های آمریکا به تدریس رشته مورد تخصص خود سرگرم بود و به مدت ۱۷ سال در دانشگاه مطالعات خارجی توکیو تا زمان بازنشستگی به تدریس و تحقیق ادامه داد. او سخنرانیهای متعدد و مقالات بسیار در مراکز و نشریات تخصصی زبان و ادبیات خاورمیانه در خارج از ایران دارد.
به نظر او سنت نقد ادبی، به مفهوم علمی و اروپایی آن در ادبیات فارسی موجود نیست. او معتقد است مبحث «نقد ادبی جديد» با آنچه در سنت ادبي فارسي در اين زمينه وجود دارد از بنياد متفاوت است. «آثاری كه به عنوان مباحث انتقاد ادبی از گذشتگان ما به جا مانده، يا از نوع «نقد ذوقی» است كه شاعران از سر ذوق به كنايه و تعريض به خرده گيری از يكديگر پرداخته اند، مانند اشاره انتقادي فردوسي به ناتندرستي شعر دقيقی و نكته گيری های عنصري و غضائری از يكديگر و يا از مقوله «نقد فنی» است كه در كتاب هاي بلاغت و بديع و قافيه از مقدمات ظاهري كلام سخن رفته. مانند ترجمان البلاغه از محمد بن عمر رادويانی و حدائق السحر از رشيد وطواط و چهار مقاله نظامی عروضی و لباب الالباب محمد عوفی و المعجم فی معايير اشعارالعجم شمس قيس رازی. اما در همه اين آثار كمتر نشاني از تحليل موضوع و قضاوت درباره ارزش ذاتی آثار ادبی ديده مي شود.» میرزا فتحعلی آخوندزاده نخستین منتقدی است که بنیاد نقد ادبی جدید ایران را گذاشت. معاصران او: میرزا آقاخان کرمانی، زین العابدین مراغه ای، میرزا ملکم خان و طالبوف تبریزی نیز هریک با آثار خود بر این میراث افزودند.
پارسی نژاد در اين سال ها علاوه بر حفظ پيوندهايش با جريان نقد ادبی در ايران، از تحقيق و مداقه در وضع ادبيات كلاسيك در خارج از ايران نيز غافل نمانده و به نقد آن آثار پرداخته است.

آثار:
به زبان انگلیسی:
A History of Literary Criticism in Iran (1866-1951)
را انتشارات IBEX در واشنگتن منتشر کرد.

به زبان فارسی:
روشنگران و نقد ادبی
علی دشتی و نقد ادبی
خانلری و نقد ادبی
احسان طبری و نقد ادبی
نیمایوشیج و نقد ادبی
محمدتقی بهار و نقد ادبی
فاطمه سیاح و نقد ادبی
ایران شناسی در ژاپن
ایرج پارسی نژاد سالهاست به تحقیق و بررسی آثار دکتر شفیعی کدکنی در حوزه ی نقد ادبی پرداخته که به زودی منتشر می شود.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘