‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۳ شهریور سالروز درگذشت علی اصغر حکمت

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۳ شهریور سالروز درگذشت علی اصغر حکمت

علی‌اصغر حکمت ( زاده سال ۱۲۷۱ شیراز -- درگذشته ۳ شهریور ۱۳۵۹ تهران) سیاستمدار، ادیب، شاعر، نویسنده و مترجم

نامبرده از سیاستمداران دوران رضا شاه و محمدرضا شاه پهلوی بود و چندین دوره عهده‌دار مقام وزارت، نخستین رئیس دانشگاه تهران، و بنیان‌گذار کتابخانه ملّی ایران در مقام وزیر فرهنگ و معارف وقت و بنیان‌گذار نشریه فروغ تربیت است.
وی فرزند احمدعلی مستوفی معظم الدوله (حشمت الممالک شیرازی) بود. اجداد وی از علمای شیراز بودند و از طرف مادر نیز نوه حسن فسایی نویسنده کتاب فارسنامه ناصری بود و جد او سید علیخان امیرکبیر صاحب شرح صحیفه است.
علی‌اصغر حکمت پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در شیراز برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در کنار آموختن علوم جدید در مدرسه آمریکایی به آموختن علوم اسلامی نظیر فقه و اصول در مدارس اسلامی پرداخت. معروف است که آیت‌الله میرزا طاهر تنکابنی نیز از اساتید وی بوده‌است.
حکمت در سال ۱۲۹۷ وارد خدمات فرهنگی شد و با نشر مقالات تحقیقی و تدریس زبان انگلیسی در مدارس متوسطه، کسب به شهرت رسید و وارد فعالیت‌های سیاسی شد و با کمک عده‌ای از دوستان و همفکران خود به رهبری علی‌اکبر داور، حزب رادیکال را بنیانگذاری کردند. حکمت تا سال ۱۳۰۹ در وزارت معارف خدمت می‌کرد. در این سال به تشکیلات جدید داور در دادگستری وارد شد و پس از چندی برای مطالعه در امور قضایی و ثبتی به اروپا اعزام شد. وی در اروپا وارد دانشکده حقوق و ادبیات شد و مدرک لیسانس در هر دو رشته گرفت. مأموریت دیگر حکمت در اروپا مطالعه در امر آموزش و پرورش و دانشگاه بود. در سال ۱۳۰۹ به منظور تکمیل تحصیلات خود به فرانسه و انگلستان عزیمت کرد و از دانشگاه سوربن پاریس در رشته ادبیات فارغ‌التحصیل شد و به تهران بازگشت.
علی‌اصغر حکمت روز دوشنبه سوم شهریور ۱۳۵۹ در تهران درگذشت و در آرامگاه خانوادگی در حضرت عبدالعظیم (باغچه توتی) به خاک سپرده شد.
تألیفات:
امثال قرآن مجید
شرح احوال جامی
رساله در باب امیر علیشیر نوائی
«پارسی نغز» (مجموعه‌ای از برگزیده‌های پارسی‌گویان)
تصحیح «کشف‌الاسرار»؛ میبدی
ره‌آورد حکمت، از نوشته‌ها و خاطرات شخصی علی‌اصغر حکمت
نقش پارسی بر احجار هند

ترجمه:
پنج حکایت از شکسپیر
از سعدی تا جامی؛ ترجمه جلد سوم تاریخ ادبیات ادوارد براون؛
امین و مأمون؛ ترجمه از سلسله روایات اسلامی جرجی زیدان
ترجمه «رستاخیز»؛ تألیف تولستوی
ترجمه «راه زندگانی»؛ تألیف نیکولا حداد مصری؛
تاریخ جامع ادیان، نوشتهٔ جان بی. ناس
نمایشنامه شاکونتالا اثر کالبداسا نویسنده هندی

@bargi_az_tarikh

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘