‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۱ آذر زادروز پری زنگنه

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۱ آذر زادروز پری زنگنه

( زاده ۱۱ آذر ۱۳۱۸ کاشان ) نویسنده و خواننده اپرا

پریرخ شاه‌یلانی مشهور به پری زنگنه، خواننده سبک اپرا، که از جمله فعالیت‌هایش، باید کار بر روی موسیقی محلی و فولکوریک ایران را اشاره کرد. ایشان فارغ‌التحصیل شاخهٔ اپرا از کنسرواتوار عالی موسیقی تهران است. وی تحصیلات مقدماتی خود را در تهران گذراند و نخستین درسهای آواز را نزد استاد نصراله زرین پنجه در ردیف آوازهای ایرانی فراگرفت، سپس به هنرستان عالی موسیقی رفت. به علت داشتن صدای «لیریکو اسپینتو» (به انگلیسی: Lyrico Espinto) نزد خانم اولین باغچه بان، اپرا آموخت و بعد از آن برای تکمیل آموخته‌های خود به کشورهای ایتالیا، آلمان و اتریش سفر کرد و از چندین آکادمی فارغ‌التحصیل شد.
وی علاوه بر خوانندگی، در سفر تحصیلی خود به ژاپن، متوجه استعداد خود در هنر گل‌آرایی هم شد و آن را فراگرفت و در بازگشت به ایران نمایشگاه‌های گل‌آرایی نیز برگزار کرد و کتاب هنر گل آرایی را در همین زمینه انتشار داد.
در سال ۱۳۵۰ در یک حادثه ساده رانندگی و پرتاب خرده شیشه‌های اتومبیل پیکان، بینایی اش را از دست داد.
(پس از اين تصادف بود كه در پيكان از شيشه هاى ایمنی و ضد ضربه استفاده شد.)
اما تنها پس از وقفهٔ کوتاهی به فعالیتهای خود ادامه داد. صدای او در محافل هنری مهم جهان از جمله تالار الیس تالی در لینکن سنتر نیویورک، هربست در سانفرانسیسکو، دانشگاه هاروارد در بوستون، سل گو در پاریس، هرکولس در مونیخ، و تالارهایی در سرتاسر ژاپن پخش شده است.
مسافرت‌های او در سرتاسر ایران به منظور آشنایی با موسیقی محلی ایران بوده است. از اجراهای معروفش سولیست بودن در سمفونی شماره ۹ بتهوون است که توسط ارکستر سمفونی فورت لادردل در فلوریدا اجرا شد. بازسازی علمی ترانه‌های بومی و محلی ایران و اجرای آن به سبک کلاسیک از کارهای شاخص او به شمار می‌رود.
او برای کودکان چندین کتاب تألیف کرده و مقالات و ترانه‌های متعددی منتشر ساخته است. فرهنگ جامع «آوای نامها ایران زمین» که مهمترین نام نامه در زبان فارسی بشمار می‌رود، حاصل تلاش اوست که تدوین آن پنج سال به طول انجامیده است. خود او می گوید : بسی رنج بردم در این سال پنج / ز نام آفریدم کتابی چو گنج.
از کتاب‌های دیگر او می‌توان به «پری لالایی‌ها، سروده‌های پری زنگنه برای همه سالان» و «سخنی به خوشی: حرف‌هایی بزرگ در کتابی کوچک» اشاره کرد. آن سوی تاریکی نام کتاب دیگری از اوست که تاریخچه نابینایان در ایران و جهان در آن به رشته تحریر درآمده است.
«پری آوازها» زندگینامه اوست که در سال ۱۳۹۵ توسط نشر کتابسرا منتشر شده است.
آخرین کتاب بانو زنگنه "برای دلتنگی هایم" مجموعه داستانهای کوتاه، که در دست تهیه است.
از فعالیت‌های وسیع اجتماعی زنگنه در جهت بهبود وضعیت نابینایان می‌توان به برگزاری کنسرت به نفع سازمان‌های فرهنگی نابینایان در سراسر ایران و جهان اشاره کرد.
خانم زنگنه عنوان بین‌المللی «سفیر حسن نیت» را دریافت کرده‌ است و از جمله مسئولیت‌های او، ریاست روابط فرهنگی و اجتماعی نابینایان ایران بوده است. در سالهای پس از انقلاب، فعالیت‌های او در ایران به کنسرت‌هایی ویژه بانوان اختصاص دارد.
خانه پدری بانو زنگنه در کاشان که قدمتی ۲۰۰ ساله دارد به وسیله خانم مهین راهب و مجید راهب بازسازی شده و به منظور آشنا کردن توریستها با خانه های قدیم کاشان به نام مهمانسرای شاه یلانی در حال خدمت رسانی است.
پری شاه‌یلانی پس از ازدواج با حسین زنگنه، صاحب شرکت تاکسی ایر، به نام پری زنگنه شناخته شد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘