‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۰ اسفند زادروز یداله ثمره

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۰ اسفند زادروز یداله ثمره

( زاده ۱۰ اسفند ۱۳۱۱ کرمان درگذشته ۲ اسفند ۱۳۹۷ تهران ) زبانشناس

وی از برجسته‌ترین زبانشناسان ایرانی، استاد بازنشستهٔ دانشگاه تهران، عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی و اولین رئیس انجمن زبانشناسی ایران است و تخصص او در حوزهٔ آواشناسی و واج‌شناسی است و تاکنون چندین کتاب در زمینهٔ آموزش زبان فارسی تألیف کرده‌است.
یکی از برجسته‌ترین آثار او، کتاب «آواشناسی زبان فارسی» توسّط مرکز نشر دانشگاهی به چاپ رسیده‌ است. وی همسر ایران کلباسی است.

آثار :
A Course In Colloquial Farsi، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۹۷۷
The Arrangement Of Segmental Phonemes In Farsi، انتشارات دانشگاه تهران
آموزش زبان فارسی : آزفا ۱، وزارت ارشاد، سال ۱۳۶۶. این کتاب یک دوره ۵ جلدی است که به زبان فارسی و انگلیسی نوشته شده و تاکنون به ۱۶ زبان ترجمه شده‌است
«آواشناسی زبان فارسی: آواها و ساخت آوائی هجا»، مرکز نشر دانشگاهی، سال ۱۳۶۴
دریچه‌ای به زبان فارسی، انتشارات الهدی، سال ۱۳۷۳
راهنمای تدریس زبان فارسی، این کتاب درآزفا و وزارت ارشاد در سال ۱۳۶۹ به چاپ رسیده‌است. (این کتاب تاکنون به زبانهای فرانسه، آلمانی، روسی، اسپانیایی، ترکی استانبولی، هندی و… ترجمه شده‌است)
راهنمای زبان فارسی، انتشارات الهدی، سال ۱۳۷۴- این دو کتاب که برای دانشگاه‌های قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان نوشته شده توسط مرحوم پروفسور رستم اوف به زبان قزاقی و خط سیریلیک برگردانده شده‌است.
زبانهای خاموش (ترجمه)، با همکاری بدرالزمان قریب، پژوهشگاه علوم انسانی، سال ۱۳۶۵ - این کتاب، از طرف وزارت ارشاد به عنوان کتاب سال ایران در سال ۱۳۶۶ برگزیده شد.
نظام آوایی زبان: نظریه و تحلیل (ترجمه)، نوشته لاری هایمن، انتشارات فرهنگ معاصر، ۱۳۶۸ (چاپ دوم این کتاب توسط انتشارات الهدی منتشر شده‌است).
همکاری در تهیه و تدوین فرهنگ فارسی
تهیه و تدوین بخشی ازحرف «هـ» لغت‌نامه دهخدا.
یدالله ثمره شامگاه پنج‌شنبه (دوم اسفندماه ۹۷) از دنیا رفت و پیکر او روز دوشنبه (ششم اسفندماه) از فرهنگستان زبان و ادب فارسی به سمت قطعه نام‌آوران بهشت زهرا تشییع شد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘