‍ ‍ ‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘.. یازدهم اسفند زادروز مرتضی حنانه

‍ ‍ ‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

یازدهم اسفند زادروز مرتضی حنانه

مرتضی حنانه ( زاده یازده اسفند ۱۳۰۱ تهران - درگذشته ۲۴ مهر ۱۳۶۸ تهران ) موسیقیدان ، آهنگساز و رهبر ارکستر.
نامبرده فرزند مهندس محمد حنانه ، مؤسس دبیرستان ایرانشهر بود. پس از پایان دورهٔ ابتدایی ، به اصرار پدر در هنرستان موسیقی به تحصیل مشغول شد. در آن زمان ، هنرستان موسیقی ده نفر از موسیقیدانان را از چکسلواکی برای آموزش به هنرآموزان هنرستان استخدام کرده بود که مرتضی حنانه آموختن هورن را زیر نظر رودولف اوربانتس آغاز کرد. وی بعدها به عنوان نوازنده هورن اول ارکستر سمفونیک تهران شناخته شد.
پس از فارغ‌التحصیلی در انستیتوی موسیقی واتیکان در سال ۱۳۴۰ به ایران بازگشت. او از آن پس در ایران به عنوان پرکارترین موسیقیدان پیشرو به شمار میرفت. حنانه در سال ۱۳۴۱ توانست ارکستر بزرگ تازه‌ای را به نام فارابی بنیاد کند و آفریده‌های خود و دیگران را به اجرا درآورد. ارکستر فارابی در طول ۷ سال زندگی خود ، نزدیک به ۸۰ قطعه از آثار آهنگسازان ایرانی را به مرحله اجرا و ضبط در رادیو رسانید.
در سال ۱۳۴۲ علاوه بر تدریس سازبندی (ارکستراسیون) و اداره کلاس هورن در هنرستان عالی موسیقی ، به عضویت شورای عالی موسیقی رادیو در آمد و در همین زمان بود که ارکستر سمفونیک رادیو ایران را به نام ارکستر فارابی پایه‌گذاری کرد. این ارکستر توانست آثار آهنگسازان ایران را مانند خود مرتضی حنانه ، صدیقه شهنیا ، فریدون ناصری ، فریدون فرزانه ، مصطفی کسروی و سیروس شهردار را اجرا و ضبط کند.
در سال‌های ۱۳۴۸ و ۱۳۴۹ وی سرپرستی و اجرای سلسله برنامه‌های آموزشی موسیقی ایرانی در تلویزیون را تحت عنوان «شناسایی موسیقی اصیل ایرانی» به همراه فرهنگ شریف ، مرتضی نی داوود و حسین قوامی به عهده گرفت.
حنانه در سال ۱۳۴۵ از طرف رادیوی ایران و بنا به دعوت یونسکو به «تریبون انترناسیونال آهنگسازان رادیو و تلویزیون» اعزام شد و در آنجا قطعاتی از «ارتوریو» اثر خود را اجرا کرد که از رادیوی ایرلند و سوئیس پخش شد. پس از افتتاح سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران ، حنانه در سمت مشاور سرپرستی اقدام به تأسیس کلاس‌هایی برای تعلیم فنی خوانندگان کرد و ارکستر سازهای ایرانی را تشکیل داد.
مرتضی حنانه روز سه شنبه ، ۲۴ مهر ۱۳۶۸ ، پس از گذراندن بیماری سرطان ، چشم از جهان فرو بست. حنانه همیشه آرزو داشت در کنار حکیم بزرگ ایران زمین پور سینا در همدان به خاک سپرده شود که این خواسته او امکان‌پذیر نشد و وی در امامزاده طاهر (کرج) به خاک سپرده شد.

@bargi_az_tarikh

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️