‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲۱ اسفند سالروز درگذشت نظامی گنجوی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲۱ اسفند سالروز درگذشت نظامی گنجوی

نظامي گنجوي ( ابو محمد الياس) كه در ۲۱ اسفند سال ۵۷۸ شمسی ديده از جهان فروبست شاعري داستانسرا و استاد سرایش مثنوي داستاني بود.
ليلي و مجنون، خسرو و شيرين، هفت پيكر و اسكندرنامه از جمله آثار این شاعر نامدار ايرانی هستند. وي که شهرت از شهر گنجه قفقاز برده مردي گوشه گير بود كه اميران زمان خود را مدح نگفت. نظامي مدح گفتن شاهان، اميران و مقامات وقت را دروغگویی و چاپلوسي و نوعي گناه مي دانست. وی در اين زمينه گفته است :
چو نتوان راستي را درج كردن
دروغي را چه (چرا) بايد خرج كردن
این شعر گنجوی که به انگلیسی و زبانهای اروپایی دیگر ترجمه شده در مقدمه کتابهای درسی «خبرنویسی» درج شده و با استناد به آن به کسانی که بعدا «خبرنویس» می شوند گوشزد می شود که اگر نتوانند حقیقت یک رویداد را بنویسند بهتر است که از آن بگذرند تا مطلب نادرست و ناقص بنویسند و بخورد مخاطب دهند. مخاطب خریدار خبر است و نباید به او کم فروشی و بنجل فروشی کرد.
نظامي از زادگاه خود شهر گنجه، جز يك سفر به تبريز خارج نشد. داستانهاي دوران ساسانيان زمینه ساز نظامي در تنظیم خسرو و شيرين و هفت پيكر (بهرام نامه) بوده اند.
در مورد زادگاه نظامى، سند دقيقى در دست نيست. برخى از منابع زادگاهش را تفرش يا فراهان دانسته اند، ولى چون در گنجه زيسته به گنجوى شهرت يافته.

این سروده زیبا از اوست

همه عالم تن است و ایران دل
نیست گوینده زین قیاس خجل

چونکه ایران دل زمین باشد
دل ز تن به بود یقین باشد

مینگیز فتنه میفروز کین
خرابی میاور در ایران زمین

تو را ملکی آسوده بی داغ و رنج
مکن ناسپاسی در آن مال و گنج

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘