‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘.. دوم فروردین، روز جهانی آب

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

دوم فروردین، روز جهانی آب

کمبود ذخایر آب هر روز جدی ‌تر می‌شود و زنگ خطر آلودگی آبها به صدا در آمده است. طبق آمارها بیش از یک میلیارد نفر از مردم دنیا از دسترسی به آب آشامیدنی سالم محروم هستند و هر سال بیش از پنج میلیون نفر بر اثر بیماریهای ناشی از آلودگی آب آشامیدنی جان می ‌سپارند.
این بخشی از پیامی است که دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت ۲۲ مارس ، برای روشن سازی افکار عمومی از وضعیت وخیمی که پیش روی دنیا قرار دارد مطرح و در ذهن خود رویای تامین آب سالم برای کل جمعیت دنیا را دست نیافتنی تداعی می کند.
این در حالی است که علیرغم توجه خاص ملل مختلف به آب ، سالانه حدود ۲ میلیارد نفر در جهان به علت آلودگی آبها دچار بیماریهای مرتبط با آن می شوند که ایران نیز سهمی از این آمار را دارد.
آمارهای بین المللی نشان می دهد که در حدود ۹۷.۵ درصد از آبهای کره زمین را آبهای شور تشکیل می دهند در حالی که تا سال ۲۰۷۵ میلادی یعنی تا حدود ۶۰ سال دیگر ، ۳ تا ۷ میلیارد نفر در دنیا ، به حتی یک قطره آب سالم نیز دسترسی نخواهند داشت.
برآوردهای جهانی نشان می دهد که برای نیل به اهداف توسعه هزاره ، به سرمایه گذاری بیش از ۴۲ میلیارد دلاری نیاز است که بر مبنای آن باید هر سال رقمی در حدود ۸/۲ میلیارد دلار به مدت ۱۵ سال در بهداشت و دفع زایده های انسانی سرمایه گذاری شود.
بر این اساس ، سه عامل مهم آلوده شدن ، اتلاف و تغییرات آب و هوایی ، وضعیت آب را به صورت خطرناکی در جهان در آورده است ؛ چراکه حدود ۷۰ درصد آب مصرفی دنیا در بخش کشاورزی ، ۲۳ درصد در صنعت و ۷ درصد در بخش خانگی صرف می شود.
گرچه ۷۰ درصد سطح زمین را آب پوشانده ؛‌ ولی تنها ۲.۵ درصد آن ، آب شیرین و بیشتر آن نیز به صورت یخ در قطب است. از سوی دیگر ، کمتر از ۱ درصد از آب شیرین نیز در اختیار انسان است ؛ یعنی ۲ در صد از کل آب دنیا را آب شیرین در اختیار انسان تشکیل می دهد. و متاسفانه در ایران ، علیرغم توصیه ها برای اصلاح الگوی مصرف ، آب همچنان دو برابر میانگین دنیا مصرف میشود.
از سوی دیگر ، هدر رفت آب در ایران ۲۸ تا ۳۰ درصد است ، در حالی که این مقدار اتلاف در دنیا ، ۹ تا ۱۲ درصد گزارش شده است و اینها تلنگری جدی به مسئولان ، برنامه ریزان و مهمتر از همه مصرف کنندگان است.

@bargi_az_tarikh

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘