حجم روابط تجاری ایران و سوئیس از مبلغ قابل توجهی برخوردار نیست

حجم روابط تجاری ایران و سوئیس از مبلغ قابل توجهی برخوردار نیست. سال 2017 حجم تبادلات تقریبا بالغ بر 619 میلیون دلار بوده که 550 میلیون دلار از آن سهم صادرات سوئیس به ایران است. مهمترین اقلامی که سوئیس به ایران صادر کرده است، شامل مواد غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی می شود. این کالاها تقریبا دو سوم از کل صادرات این کشور به ایران را در بر می گیرند. اغلب مقامات سوئیس پس از پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا مانند سایر سران اروپایی چندان از وی استقبال نکردند. اما در طول دوران ریاست جمهوری ترامپ، این کشور تقریبا از حملات وی مصون مانده است. طبق گزارشی از روزنامه تاگس-آنسایگر سوئیس، پس از اعلام تصمیم جنجالی ترامپ در خصوص مهاجران، اغلب حوزه های اقتصادی، شکایت و نارضایتی خود را نسبت به آن بیان کردند. اما تنها یک بخش بزرگ و مهم بود که در مقابل این تصمیم، سیاست سکوت را در پیش گرفت و آن شرکت های بزرگ دارویی و صنایع پزشکی بودند.

دو بنگاه بزرگ دارویی و پزشکی سوئیس، روشه Roche و نوارتیس Novartis که چندین بار تمایل خود برای ورود و سرمایه گذاری در بازار ایران را نیز اعلام کرده اند، سهم زیادی را نیز در بازار امریکا دارند. تنها بیش از 25 هزار نفر به واسطه حضور شرکت «روشه» در امریکا مشغول به کار هستند و حجم روابط تجاری این کشور در امریکا و سوئیس حدود 22 میلیارد فرانک تخمین زده می شود. شرکت «نوارتیس» نیز حدود یک سوم از تبادلات خود که چیزی حدود 17 میلیارد دلار است، را در بازار امریکا انجام می دهد. این دو شرکت هر کدام دارای چندین زیرمجموعه چند ملیتی و مشترک با امریکا هستند که ورود به هر بازاری در دنیا، با توجه به حجم عظیم از تبادلات آنها در امریکا می تواند به طور مستقیم به اقتصاد این کشور نیز کمک کند.

به نظر می رسد انتخاب سوئیس می تواند گزینه مناسبی برای ایران، امریکا و حتی اروپا باشد. کانال مالی سوئیس طبق اخبار قرار است فعلا تنها نیاز ایران در بخش کالاهای اساسی را پوشش دهد و بحث تبادلات پولی هنوز در آن مشخص نیست. به هر حال سوئیس از این طریق می تواند منافع اقتصادی خود در ایران را حفظ کند و همچنین امکان گفتگو با امریکا برای حل اختلاف با ایران را برقرار نماید. ترامپ نیز از این طریق می تواند تعاملات با ایران را با نظارت بیشتری کنترل کند، چیزی که ممکن است در ساز و کار اتحادیه اروپا SPV برای او امکان پذیر نباشد. تجارت سوئیس با ایران، می تواند منافع اقتصادی شرکت های امریکایی را نیز در بر گیرد. همچنین سوئیس در دوران سرد روابط میان یورو-آتلانتیک می تواند آلترناتیوی برای اتحادیه به عنوان نقش میانجی گر در مقابل ایران باشد.


@dachstudien