💢 ادله اثبات قصاص..۱⃣اقرا. طبق ماده ۲۳۷ ق

💢 ادله اثبات قصاص

1⃣اقرا
طبق ماده 232 یڪ بار اقرار جامع شرایط براے اثبات قتل عمد ڪافی است

2⃣شهادت
طبق ماده 237 ق. م. ا قتل عمد با شهادت دو مرد عادل ثابت مے شود

3⃣قسامہ
در صورت وجود لوث و قرائن و امارات ظنّیه بر قاتل بودن فردے، خویشان و بستگان نسبی مدعی ڪه مرد هستند با پنجاه قسم قتل عمد را ثابت مے‌ڪنند.

4⃣علم قاضے
به دلایل محڪم از ڪتاب و سنت امام مے ‌تواند به علم خویش عمل ڪند؛ قاضے منصوب حاڪم نیز، به عقیده مشهور فقهاے امامیہ مے ‌تواند بدون بینہ و اقرار و سوگند طبق علم خود عمل نماید. علم قاضے ممڪن است بر مبناے علم شخصے و یا بر مبناے تحقیقات انجام گرفتہ باشد.

************************

💢شرایط اجراے قصاص
@lawgram
🔅پس از ثبوت ڪیفر قصاص اجراے آن منوط به رعایت شرایطے است مانند:

1⃣تقاضاے اولیاء دم:
جواز اجراے مجازات قصاص منوط به مطالبہ و در خواست اعمال ڪیفر از سوے اولیاے دم مقتول مے باشد و اولیاء دم در بحث قصاص همان ورثہ مقتول هستند، مگر زن و شوهر حالا این ورثہ لازم نیست ڪه حین قتل ارث بر باشند، بلڪه اگر جنینے ڪه در رحم مادر است زنده متولد شود در زمره وراث خواهد بود.
@lawgram
2⃣اذن ولے امر:
اجراے ڪیفر از اختیارات حڪومت بوده و از شئون حاڪم سیاسے قلمداد مے گردد از این رو غالب حقوق دانان اسلامے ‌بر این باورند ڪه اعمال مجازات به ویژه استیفاء قصاص متوقف بر اذن امام است. چون بحث دماء و نفوس، از امور مهم است لذا تسلط همہ افراد بر آن موجہ نیست.

3⃣اذن ولے دم:
استیفاء قصاص با اذن ولے دم صورت مے پذیرد.

4⃣پرداخت دیہ مازاد بر استحقاق:
در صورتیڪه قاتل مرد و مقتول زن باشد یا قاتل متعدد و مقتول واحد باشد ولے دم مقتول براے استیفاء قصاص از مرد و قاتلین متعدد باید تفاضل دیہ را اول پرداخت نماید، بعد قصاص را استیفاء ڪند.

#ادلہ_وشرایط_اجراے_قصاص

@lawgram