🔵نکته 👇👇. 🔴رهن از طرف راهن لازم است اما از طرف مرتهن جایز است

🔵نکته 👇👇
🔴رهن از طرف راهن لازم است اما از طرف مرتهن جایز است.
🔴دوام رهن شرط است یعنی نمی توان عقد رهن را معلق بر شرطی کرد.
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl
🔴معلق کردن تصرف مرتهن جایز است،مراد از اذن در تصرف به منزله فروش آن نیست بلکه مراد همان به قبض مرتهن درآوردن مال مرهونه است.
🔴قبض در رهن شرط است اما دوام قبض شرط نیست یعنی سریع میتوان مالی را به قبض داد و بعد برگرداند.
🔴اگر راهن قبل از به قبض درآوردن مال مرهونه بمیرد،عقد رهن باطل است اما اگر مرتهن بمیرد عقد رهن باطل نمی شود،چون رهن تا زمانی که دین باقی است ،باقی می باشد.
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl
🔴(یقبل اقرار الراهن بالاقباض الا یعلم کذبه)یعنی اقرار راهن به قبض درآوردن مال مرهونه قبول می شود،البته به شرطی که دروغ نباشد.👈مثلا اگر راهن و مرتهن اهل ایران باشند،و راهن بگوید من مالم که در آمریکا است را به قبض مرتهن دادم خوب اگر ما رسیدن مرتهن برسر مال را هم شرط بدانیم درآن صورت معلوم میشود،که راهن دروغ گفته چون یه روز نمیتوان به سر مال در آمریکا رسید.
🔴اگر مالی که راهن می خواهد به رهن بگذارد،قبلا در دستان مرتهن بوده باشد،دیگر نیازی به قبض جدید و اذن جدید در قبض و گذشتن زمان نمی باشد
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl
🔴(فلو ادعی بعد الاقرار بالقبض المواطاء علی الاقرار و الاشهاد علیه فله احلاف المرتهن) یعنی اگرگرودهنده بعد از اقرار به تحویل دادن گرو ادعا کند که با مرتهن تبانی کرده بوده است بر اقرار و شاهد گرفتن بر آن ،راهن می تواند مرتهن را قسم دهد.(البته در صورتی که شاهدها هم شهادت دهند،بر اقرار راهن به تبانی،)ولی اگر بر قبض شهادت دهند،درآن صورت ادعای راهن پذیرفته نمی شود.
🔴رهن مال مشاع،در اموال منقول و غیر منقول بنا بر نظر شهید اول نیاز به اذن شریک است.اما بنا بر نظر شهید ثانی در اموال منقول نیاز به اذن شریک است ولی در اموال غیر منقول نیاز به اذن شریک نیست.
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl


🔴شرایط مال مرهونه عبارت است از:۱)عین بودن.۲)مال خود راهن بودن یا قابل تملیک درآوردن آن.۳)قبض آن ممکن باشد.۴)فروش آن جایز باشد.
🔴از میان اقسام شرایط مال مرهونه،شرط(ان یکون مملوکه)اگر به معنای مال خود راهن باشد،بگیریم،شرط لزوم می باشد اما سایر موارد شرط صحت است.
🔴با شرط عین بودن مال مرهونه،رهن منفعت و دین را خارج میکنیم.چون قابل قبض نمی باشند.
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl
🔴با شرط مملوکه اگر به معنای قابل تملیک بگیریم،رهن خمر و خنزیر در جایی که راهن یا مرتهن مسلمان است،را خارج میکنیم.
🔴با شرط مملوکه،اگر به معنای مال خود راهن بودن بگیریم،آنجایی که مال برای دیگری است و او به رهن میگذارد،را خارج میکنیم.
🔵🔴🔵🔴
@dadgar_chnl
🔴(لو استعار للرهن صح و تلزم بعقد الرهن فلیس للمعیر الرجوع فیها)یعنی اگر راهن مالی را از دیگری عاریه بگیرد تا به رهن بگذارد،صحیح است و لذا بر اثر این امر با اینکه عقد عاریه عقدی جایز است اما چون به رهن گذاشته شده است پس لازم می شود،و دیگر معیر تا زمان اداء دین حق رجوع ندارد.
🔴در مورد نکته قبل،اگر مال به رهن گذاشته شود،و بدون تفریط تلف شود،راهن ضامن قیمت روز تلف است اگر مال قیمی باشد.

🔵🔴🔵🔴

@dadgar_chnl
🔴(یصح رهن الارض الخراجیه کالمفتوحه عنوه)یعنی رهن زمین های خراجی مثل زمین های مفتوح العنوه یعنی زمین هایی که با قهر و غلبه به دست آمده اند،صحیح است،البته(تبعا للابنیه و الشجر)یعنی اگر به همراه ساختمان یا درختی که درآن ایجاد کرده اند باشد.

https://t.me/joinchat/AAAAADxfPbQKjaXd-nMIJw