📍محاوره خارمیدس افلاطون📍. 📍خویشتن داری چیست؟ 📍

📍محاوره خارمیدس افلاطون📍
📍خویشتن داری چیست؟📍
📍بخش دوم و پایانی📍

💎 به نظر می رسد که این محاوره افلاطون بسیار پیچیده است و شرح و توضیح مفاهیم آن در این مجال نمی گنجد. اما به صورت مختصر می توان گفت که خارمیدس پس از گفت و گو با سقراط پی می برد که در باب تعریف خویشتن داری نادان است و این اذعان به نادانی، خودش کم سخنی نبوده است. به این دلیل او با ذکر تعریف:«خویشتن داری همان شناختن خود است راهی نوین در پژوهش می گشاید.

💎 اما چون خارمیدس با اذعان به نادانی از جریان محاوره کنار می رود، کریتیاس هم مدعی می شود که «خویشتن داری همان شناخت خود است» که در واقع خارمیدس این تعریف را از کریتیاس اخذ کرده است. وانگهی، سقراط علیه او می شورد و نشان می دهد که اگر این تعریف مقبول واقع شود تناقض های بسیاری رخ می دهد. در پایان این محاوره، سقراط نشان می دهد نه تنها این تعاریف متناقض است، بلکه هیچ تعریف خاصی هم انجام نشده و همه راه ها به تناقض ختم شده است. نکته جالب توجه اینجا است که کریتیاس در پایان اذعان می کند که سقراط:«حق با تو است»! حق با تو به معنی اذعان به نادانی خود است و از این روی کریتیاس که مدعی بود خارمیدس خویشتن دار است با این گفت و گو مشخص می شود که او در این باب هیچ نمی داند و اگر به واقع فرد خویشتن داری باشد نصیب فراوانی از نیکبختی برده است.

💎 گاهی اوقات ما انسان ها، با دانش اندکی که داریم و در آن اندک دانسته هم تأمل نمی کنیم حتی نمی خواهیم بپذیریم که چیزی نمی دانیم و از این روی با پیچاندن بحث در قالب الفاظ زیبا و رنگین، نادانی خود را در پستوی الفاظ پنهان می کنیم. در حالی که سقراط به ما می آموزاند که گفتن «نمی دانم»، بهتر از این است که بر نادانی خود پافشاری کنیم.

💎 من شرح این محاوره پیچیده را نوشته ام. اما با گفت و گویی که با یکی از اساتید محترم داشتم با راهنمایی ایشان، تک تک این محاورات را به مَحَکِ منابع دیگر از جمله«تِیْلور»، «ک.گاتری»، «کرونفورد» و دیگران... خواهم زد. به نظر من، ما هیچ راهی جز مواجهه با «اندیشه غرب» نداریم. و تا زمانی که بر وجوه متنوع آن واقف نباشیم امکان هر دگرگونی در «ژرفای نظام فکری ایران و نقد مبانی» و کشیدن فلسفه از آسمان به زمین ممکن نخواهد بود. و از همین روی نتیجه اش دامن زدن به فلسفه های مبتنی بر «خداشناسی»، تا زمان حضرت علامه طباطبایی فقید(ره) خواهد بود.

💎 بامهر/ بهروززواریان(دوره آثار افلاطون؛ محاوره خارمیدس).

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken