📍محاوره خارمیدس افلاطون📍. 📍خویشتن داری چیست؟ 📍

📍محاوره خارمیدس افلاطون📍
📍خویشتن داری چیست؟📍
📍طرح مسأله📍

💎 سقراط بنابر عادت مألوف خود، پس از بازگشت از جنگ «پوتیدایا» به قصد دیدن قسمت های مأنوس شهر از خانه خود خارج می شود. در میانه راه او نزدیک ورزشگاه، جمعی را می بیند که نشسته اند. آنگاه خایرفون که همواره شور و حرارتی خاص دارد نزد او می آید و می گوید:«سقراط چگونه توانستی از آن کشتار رهایی پیدا کنی؟»

💎 سپس سقراط شرحی از ماجرای جنگ را بیان می کند؛ اما آنگونه که از فقرات ابتدایی برمی آید، او به ذکر جزئیات نمی پردازد و‌در جزء دوم سخن، می گوید آیا در این مدت که او در شهر نبوده کسانی بوده اند که به «زیبایی» و «دانایی» شهره شوند؟ و این نشان می دهد که سقراط مشتاق است که به موضوع اصلی پرداخته شود.

💎 کریتیاس که پسر عموی «خارمیدس» یعنی شخصیت اصلی این محاوره است بیان می کند که آری خارمیدس اکنون جوانی برومند شده است. او اذعان می کند که: «خارمیدس هم در سیرت زیبا است و هم تن و اندام زیبایی به دست آورده است». سقراط، اما با زیرکی تمام، قید شرطی «اگر» را قرار می دهد و می گوید:«زیبا است #اگر روحش هم چون تنش زیبا باشد». سپس، خارمیدس وارد این جمع می شود و سقراط که زیبایی این جوان را می بیند می گوید:«گویی هم چون آهویی بودم که در چنگال شیری گرفتار آمده است». سپس روی به خارمیدس کرده و می گوید: اگر می خواهی از سر درد خود رهایی یابی باید «روح خود را مداوا کنی» از این جهت علاج تن تو، در درمان روح است. و اگر آنگونه که کریتیاس ادعا می کند تو از فضیلت «خویشتن داری» بهره ور باشی باید بتوانی آن را توضیح دهی و بگویی که #چیست و #چگونه است؟ پس طرح اصلی این محاوره که به شدت پیچیده است طرح این پرسش است که «خویشتن داری» چیست؟

💠 من در این جا به دقت جزء به جزء محاورات را می آورم اما پس از این برای درک عمیق تر آنها، این محاورات را به محک منابع دیگر می زنم تا آن ریشه های اصلی از چشم پنهان نماند‌.

💠 بامهر؛ دوره آثار افلاطون/ محاوره خارمیدس(موضوع:خویشتن داری). تحلیل و تلخیص؛ بهروززواریان.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken