📍اندکی تامل📍

📍اندکی تامل📍

💠 اگر بخواهیم همچون نگرش های مکانیکی و تحلیلی به پدیدارهای تمدنی ایران نظر کنیم با دشواری مواجه می شویم. این که عده ای ایران را امری موهوم تلقی می کنند، ناشی از این دیدگاه منسوخ است که می خواهند توضیح تمدن را همچون اشیای عینی اطراف خود ببینند؛ در حالی که مفهوم، فقط واقعیت را توضیح می دهد و بر آن منطبق می شود. برحَسبِ این دیدگاه های مکانیکی، پدیدارهای تمدن دو حالت می توانند داشته باشند. ۱) اینکه پدیدارهای تمدنی ایران خارج از طبیعت آن قرار دارد. در این صورت تمدن به مساله ای رازآمیز و موهوم سوق پیدا می کند که نمی توان به آن دست یافت. ۲) اینکه می پذیرند پدیدارها، کاملا عینی هستند، به این صورت بنا بر دیدگاه مکانیکی و تحلیلی، تمدن به پدیده ای پیچیده مبدّل می شود که هیچ راهی برای توضیح آن وجود ندارد. به این دلیل که دیدگاه منسوخ مکانیکی، شکل گیری تمدن را به نظریه فرم یافتگی قبلی مبدل می کند که باید حتما علتی خارجی آن را به حرکت درآورد؛ اما نظریه جدید اپی ژنز می گوید بر طبق ارگانیسم و عناصر سازنده تمدنی، یک تمدن این توان را دارد که از حالت ناکامل به حالت سازمان یافته تبدیل شود و این پدیدارهای تمدنی جز از مجرای #اراده کسانی که تمدن را بنیاد می گذارند و نسل هایی که آن را پخته تر می کنند، نمی تواند وجهی داشته باشد.

🌐 دیدگاه اول این مساله را نادیده می گیرد که اگر می گوییم ایران وحدت در کثرت است، ناشی از این عقیده است که مفهوم کثرت در وحدت معنا می یابد و در واقع، این مفهوم است که می تواند واقعیت را توضیح دهد.

🌐 و دیدگاه دوم در پی این است که مصداق وحدت را عینا در پدیده تمدن پیدا کند. بدیهی است که نمی توان این وحدت را با مرجع حسی نشان داد. اما می توان آن را در قلمرو فکر بازسازی کرد و درست در همین نقطه است که مفهوم منطبق بر امر واقع می شود.

با احترام؛ بهروز زواریان

💠 ...فلسفه در این هنگام کهن‌سالی زندگی؛ وضع موجود را با رنگ خاکستری خود به تصویر می‌کشد و امر واقع را در قلمرو فکر بازسازی می‌کند. (فریدریش هگل).

💠 تابع قوانین جاری کشور

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken