💎 اندیشه سیاسی ایرانشهری

💎 اندیشه سیاسی ایرانشهری

💎 تو‌ گفتی همه فره ایزدی است/ برو سایه رایت بخردی است(حکیم فردوسی، سراینده خردنامه)

🔶 شاه آرمانی دارای فره ایزدی، مفهوم بنیادین و اساسی نظریه اندیشه سیاسی ایرانشهری است. از همین روی خواجه نظام الملک، آگاهانه این مفهوم را در آغاز هر دو بخش سیاست‌نامه به تأکید می‌آورد تا خط فاصله میان، اندیشه سیاسی ایرانشهری و نظریه رایج خلافت را برجسته کرده باشد(طباطبایی، جواد، ۱۴۴).

💎 بدیهی است که آنچه که در این فقره توجه را در نظر اول به خود جلب می‌کند، اشاره به تأکید خواجه بر آوردن این مفهوم اساسی در دو بخش از سیاست‌نامه است. به این ترتیب، گویا خواجه نظام در این ناحیه حساس، «برشی در زمان» ایجاد و با قطع کردن بخشی از زمان، دو‌ناحیه دیگر آن را در جایی که از یک‌‌دیگر دچار «گسست» شده بودند به یک دیگر پیوند می‌زند تا نشان دهد که «ایران» در تداوم زمان، با گسستی که در زمان به وجود آمده است، هم‌چنان تداوم داشته است.

💎 اما آن‌چه که باید در لا به لای این خطوط به آن توجه کرد، نه فهم امر جدید در قدیم، که بالعکس فهم قدیم در جدید است. از همین روی می‌توان دریافت که این نسبت، در دوران جدید به نسبت، به همان وضعی دچار شده است که پیشتر با خلافت شکافی در نظریه‌ای ایجاد شده بود که جز از مجرای زهدان تاریخ نمی‌توانست خود را در تداوم خود، با الزام‌های جدید هماهنگ کند».

💎 از این‌روی، می‌توان دریافت که هر تأملی در آن، و هر استحاله و دگرگونی نمی‌توانست ناظر بر تحول درونی آن نظریه‌ای که جز از مجرای تداوم ممکن می‌شد، نباشد. به این ترتیب کسانی که همواره در پی این هستند که این نظریه را به باستان‌گرایی و سلفی‌گری متهم کنند یا آن را اندیشه‌ای مرده اعلام کنند، بدون داشتن دست‌کم دریافتی از مفهوم #تداوم و #گسست، همانند آن کسانی هستند که «کارد بر بدن دیگری می‌زنند، اما خون از بدن خودشان می‌رود».

💎 بدیهی است که یک‌ملت، جز بر سنت و‌ پرسش از آن تکیه نمی‌زند! این جهال که همواره می‌کوشند اندیشه‌ای را به سلفی‌‌گری متهم کنند، باید قبول داشته باشند که متفکرین اروپایی از ما سلفی‌تر و باستان‌گراتر بوده‌اند. آیا جز این است که دکارت و‌ کانت و هگل و کارل اشمیت و‌ هانس بلومنبرگ بر سنت اروپایی تکیه زده و‌ آن را به پرسش گرفته‌اند؟!

✍ بهروززواریان

#حافظه‌تاریخی، فقط خاطره‌ای مبهم از گذشته نیست، بلکه مکان تکوین آگاهی‌ملی نیز هست.

💠 از ایران باید دفاع کرد به ننگ یا به نام (جواد طباطبایی).

💠 باید در دفاع از ایران، «مردی» را با «نامردی» درآمیخت.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken