💎 باید اذعان کنم که ذره‌ای به ترجمه آشفته لطفی اعتماد ندارم و از همین روی، مبنای مطالعه را بر روی ویراست همیلتون و هانتینگتون قرار

💎 باید اذعان کنم که ذره‌ای به ترجمه آشفته لطفی اعتماد ندارم و از همین روی، مبنای مطالعه را بر روی ویراست همیلتون و هانتینگتون قرار داده‌ام؛ اما در جایی که مفاهیم انگلیسی نیز پاسخ‌گو نباشند، با رجوع به سایت #perseus که اصل متون یونانی در آن موجود است، اصل مفاهیم یونانی را استخراج می‌کنم و با در میان‌ نهادن آن مفاهیم با متخصصان زبان یونانی و کسانی که یقین دارم از راه درست به فلسفه پرداخته‌اند، تا حدودی به مضمون آن مفهوم نزدیک می‌شوم و سعی می‌کنم آن را در گوشه‌ای یادداشت کنم؛ که در تصویر بالا فقط بخش کوچکی از آن توضیح قابل مشاهده است.

💎 این، آن‌ پتکی بود که پیشتر گفته‌ام که او در حوزه اندیشه و نه عمل که با آن نسبتی ندارم/یم، بر سر من و‌ ما زد تا برای همیشه از «خواب جزم شیوه اندیشیدن روشنفکرانه و روشنفکران رها شویم». آن افراد، در مورد طباطبایی هرچه می‌خواهند بگویند! او را فاشیست و لیبرال و مرتجع و باستان‌گرا و... بخوانند اما با این قید که:«باید در خاطرشان باشد که پاسخ فلسفی، تنها با فلسفه ممکن است»، یعنی هنگامی که سخنان معنادار از زبانشان جاری شود.

💎 این بدان معنا است که از این به بعد، اگر کسانی که طبق روش چاله میدانی، که در آن زاده شده‌اند، فحاشی کنند، برای ما همانند آن #بربرهایی هستند که ما سخنان آن‌ها را نمی‌فهمیم. بدیهی است که نمی‌توان با چنین افرادی در افتاد! چطور می‌توان با کسی که غیر فلسفی و بی‌معنا حرف می‌زند سخن گفت؟!

💎 یعنی هنگامی که با ما سخن می‌گویید، و پاسخ می‌دهید و نقد می‌کنید، درست نقادی کنید و به معنای واقعی کلمه، یاوه‌گویی نکنید، یعنی فلسفی سخن بگویید، سخنان معنا دار بگویید! زیرا برای ما هرگونه سخن غیرفلسفی، و خارج از نظام مفاهیم، عیناً همان یاوه‌گویی و افاضه سخنان بی‌معنا است.

💎 پس، اگر نمی‌توانید #فلسفی حرف بزنید و در نظام منسجم مفاهیم استدلال کنید، بهتر است که به زندگی عادی خود بپردازید، زیرا شما را نمی‌رسد که درباره فلسفه و اندیشه‌سیاسی، خارج از بستر فلسفی آن، اظهار نظر کنید و عقیده‌ای داشته باشید.

💎 در این راستا، می‌توان با تفطن به نمونه استاد اعظم ارسطو، و استاد بلامنازع سده هژدهم و نوزدهم، یعنی هگل، دریافت که او هم فقط منشی روح بود، و منشی، فقط آن‌چه را که به او بگویند تقریر می‌کند، و این یعنی، حتی فیلسوف هم به خود اجازه نمی‌داد که ادعا کند از خود عقیده‌ای دارد! زیرا تنها فلسفه است که از زبان فیلسوف سخن می‌گوید، و البته که فلسفه هرکسی را به خود راه نمی‌دهد.

💎 پس، این‌که همواره در این حالت خاص، بین دو موقعیت «اندیشیدن درباره سیاست» و «عمل یا Act سیاسی که مردان سیاست در بطن آن هستند»، تمایز قاطع قائل شدم، به معنای آن است که اندیشیدن درباره سیاست، نوعی معرفت/اپیستمه است که غایتش در درون خودش است، نه ناظر بر بیرون از خود که بخواهد نظم قدرت سیاسی را به هم بریزد؛ بر خلاف آن، مردسیاسی که امور اجرایی را به دست می‌گیرد، غایتش ناظر بر چیزی بیرون از خودش است، زیرا او عمل می‌کند، بدون این‌که نظری و حتی معرفتی به ساحت اندیشیدن درباره سیاسات داشته باشد.

💎 طباطبایی، به ما آموخت که درباره #سیاسات تأمل کنیم، نه اینکه بخواهیم در ساختار قدرت وارد شویم و نظم آن را بر هم بزنیم. بدیهی است، کسی که خود، این‌چنین استدلال می‌کند، به طریق اولی چنین هدفی، یعنی مرد‌سیاسی شدن را هرگز دنبال نخواهد کرد، چنان‌که او هرگز مردسیاست نبود و عمل‌سیاسی انجام نداد، اما درباره سیاست اندیشید. این، همان نکته ظریفی بود که هیچگاه مورد توجه قرار نگرفت. «روشن‌تر از این نمی‌شد گفت که فیلسوف، سیاست‌مدار نیست، چه رسد به اینکه بخواهد ساختار قدرت را به هم بریزد».

💎 «هیچ فیلسوف سیاست‌مدار» نیست:

⭕️ [(¥x) (Fx > ~Sx)] ≠ [(¥x) (Fx > SX)].

💎 یعنی به ازای هر X، اگر Xفیلسوف باشد، آن گاه، آن X سیاست‌مدار نیست!
💎 و نیز: به ازای هر X، اگر X فیلسوف باشد، آن‌گاه، آن X سیاست‌مدار است!

💎 این گزاره ساده را وارد ساختار «#منطق‌محمولات» جدید هم کردم، تا این نکته را برجسته کرده باشم که این، یک گزاره منطقی قابل اثبات در منطق جدید است که صدقش را درون خودش دارد، زیرا عکس آن به تناقض ختم می‌شود. که آن تناقض را هم با استعانت از صورت‌های صدق و کذب منطقی، از نو، با تقلیل قیاس، به قیاس‌‌های منطق ارسطویی و در همان منطق قدیم، با استعانت از مواد قیاس(اولیات، تجربیات، بدیهیات، ضروریات و...) اثبات خواهم کرد!

💎 حال، دیگران هرچه می‌خواهند بگویند و بتازند؛ این قدرت منطق است، البته اگر کسانی که چنین می‌تازند، خود را فراتر یا عین منطق تصور نکنند، تا قواعد استوار علم‌منطق هم، در برابر «منطق بی‌منطق و قاعده آن‌ها» رنگ ببازد!

✍ بهروز زواریان.

🚫 @MinervaEule1367

📚 https://t.me/denkenfurdenken