💠 ارکان سلطنت مشروطه

💠 ارکان سلطنت مشروطه

🔶 دو رکن اصلی "سلطنت مشروطه" عبارت‌اند از وجود "قانون‌اساسی" و "تشکیل مجلس شورای ملّی". قانون اساسی یا سند[به تعبیر میرزای نائینی]، دستوری است که در آن مصالح عمومی، و حدود تصرف امین در امانت، تعیین می‌شود و تجاوز از آن حدود، به عنوان خیانت به نوع، مانند هر خیانت در امانت، عزل ابدی از مقام و اِعمال مجازات‌های مقرر در قانون را به دنبال خواهد داشت.

🔶 این توضیح دکتر جواد طباطبایی از تحلیل رساله تنبیه الامه میرزای نائینی_شریعت‌مدار مشروطه‌خواه_ در پیوند با نظر میرزای نائینی از نگاه او به سلطنت مشروطه ناشی شده است که از مجرای آن، #سلطنت‌مشروطه ناظر بر "اقامه وظایف راجعه به نظم و حفظ مملکت است که کشور مِلکِ شاه به شمار نمی‌آید.

🔶 وانگهی، در این نگاه، کشور، و اداره آن امانتی است نوعیه، که حاکم باید آن مصلحت نوعیه را تامین کند نه این‌که شهوات خود را به جای آن مصالح قرار دهد و آن را تامین کند.

🔶 به این ترتیب، در سلطنت‌مشروطه، کشور و قدرت سیاسی، #امانتی است که به شاه سپرده شده تا آن را با توجه به مصالح عمومی و به صورت مشروط اداره کند و مردم در همه اموری که به مصالح عمومی آنها مربوط می‌شود، به طور مساوی شریک هستند.

🔶 تاملی‌درباره ایران، جلددوم، بخش دوم، نظریه حکومت قانون در ایران، مبانی مشروطه‌خواهی، صفحه۴۸۸. بررسی و تحلیل رساله تنبیه‌الامه میرزای نائینی.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken