💎 تربیت شاهنشاه در ایران باستان.. ✍ بهروز زواریان

💎 تربیت شاهنشاه در ایران باستان

✍ بهروز زواریان

💎 در بخشی از کتاب تأملی درباره ایران، دیباچه‌ای بر نظریه انحطاط ایران درباره شخصیت شاه سلطان حسین نوشته شده است که:«او نسبتا متلون و‌ ناپایدار است، با یک‌کلمه می‌سازد و با یک‌کلمه خراب می‌کند. به زندگی بی‌رویه خود مانند می‌گساری و سایر افراط و‌ زیاده‌روی‌ها ادامه می‌دهد. این وضع به جایی رسیده است که خود را نسبت به همه خبرهای خوش بی تفاوت نشان می‌دهد»(ویلم فلور، به نقل از تأملی در باره ایران).

💎 به نظر می‌رسد که این فقره در تمایز دریافت بین نحوه تربیت شاهزاده در ایران باستان و نحوه تربیت شاه در دوره‌ای است که ایران دچار انحطاط شده است. وانگهی چنانکه فتح‌الله مجتبایی در شاهی آرمانی، به نقل از محاوره آلکبیادس افلاطون آورده، بر این است که در آن‌جا شاهزاده را به دست هرکسی نمی‌سپردند بلکه داد گرترین و عادلترین و... مردمان به تربیت او‌ همت می‌گماشتند.

💎 اگر بخواهم در این‌جا پرسشی طرح کنم، که پاسخ به آن با عنایت به مواد تاریخ ایران و‌ در تداوم آن، ممکن شود، ناظر بر این است که چرا آن نحوه #تربیت‌شاهزاده نتوانست چنان تداومی یابد که مفهوم، بتواند خود را با الزام زمان هماهنگ کند، تا جایی که نتیجه چنان شاهانی بودند که جز در حرم‌سرا در عصر قاجاران و‌ در تداوم انحطاط شاهنشاهی نبودند؟!

📚 مواد تحلیل به نقل از جلد یکم تأملی درباره ایران و‌ کتاب شاهی آرمانی فتح الله مجتبائی.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken