📍بحران خودکامگی حکومتی📍. 📍عصر قاجاران📍. 📍دودمان قاجار📍

📍بحران خودکامگی حکومتی📍
📍عصر قاجاران📍
📍دودمان قاجار📍

💠 تحلیل های سیدجوادطباطبایی در فصل یکم از بخش دوم «تأملی درباره ایران» نشان می دهد که هرگونه تباهی اخلاقی کارگزاران حکومتی قاجار به میان مردم بسط می یافت. ناصرالدین شاه قاجار، با استمداد از «استبداد» خود و «طول سلطنت» قادر بود اصلاحات بنیادینی را در نظام حکومتی ایران اعمال کند. او هرچند در دوره هایی علی رغم «شخصیت سست عنصر» خود به فکر «اصلاحات» می افتاد، اما نفع خصوصی «حیواناتی» که گرد خود آورده بود مانع از آن می شد که فکر شاه بیش از دو روز دوام بیاورد.

💎 می توانیم استدلال کنیم که او و تمام کارگزاران قاجاران، به دور خود حصاری کشیده بودند و مردم را به حال خود رها کرده و به کارهای ناشایست اقدام می کردند. در این میان تنها ندایی که به جایی نمی رسید «صدای مردم» و گلایه از اوضاع اسف بار آنها بود. ناصرالدین شاه اوج بی لیاقتی خود را آنجا آشکار کرد که علی رغم گران شدن غلات، طبعش به جانب عتبات میل کرد. پس از آن وبای سال ۱۲۸۷ بر بحران حکومت دامن زد. در این دوره میان مردم نوعی آگاهی از بحران نظام حکومت قاجاران و سلب مشروعیت آن به مشام می رسید و اگرچه مردم نوعی آگاهی از اوضاع داشتند اما هیچ راهکاری ارائه نمی کردند چون در «قدرت سیاسی» سهمی نداشتند. ناصرالدین شاه تباهی و لودگی و مسخره بازی را پیشه کار خود کرده بود و از این جهت حکومت او «فاقد اساس» برای اداره کشور بود. اگر می بینیم که میرزای کرمانی بر قتل او تاکید می کند و در استنطاق خود از کرده اش پشیمان نیست، نکته اش این است که «ماهی از سر می پوسد و می گندد» و در این شرایط هیچ راهی جز قطع عضو فاسد نمی تواند کارگر باشد.

💎 با بر تخت نشستن مظفرالدین و قیاس دربار تهران از اصطبل سلطنتی تبریز، تمام امیدهای بزرگان بر باد رفت. مظفر که طبعی کودکانه داشت(خاطرات تاج السلطنه خواهر مظفرالدین شاه) در‌کمال تعجب نخستین سند حکومت قانون را امضاء کرد.

💠 در تاریخ ایران، همواره پتیارگی شاهان در جدال با کاوه های آهنگر شکل می گرفت. اما اهمیت دوره قاجار در این بود که این خلل به شدت مشروعیت را سلب کرد و «مفاهیم پرهیبت» در آستانه در ایستاد. مفاهیم چون:«مستبده، دولت، مملکت، برادری، آزادی، برابری، مشروطه و...»و در واقع می توان گفت که پیش بینی حاج محمدعلی محلاتی(معروف به حاج سیاح) به وقوع پیوست و در این دوران:🔻🔻🔻🔻

📌 جنبشی معنوی بر روی کار آمده بود.

💠 بامهر؛ سیدجواد طباطبایی، تأملی درباره ایران، نظریه حکومت قانون، مبانی مشروطه خواهی

💎 بدیهی است که این کتاب طرحش کامل نیست و دو جلد سوم که از مشروطه تا شهریور ۱۳۲۰ و از آنجا تا انقلاب ایران و بنیادهای آن است، طرح را کامل خواهد کرد. مخاطب او در عین حال می بایست گوشه چشم خود را به «جدال قدیم و جدید/ تاریخ اندیشه سیاسی جدید در اروپا، بدوزد.


💠 چاه به چشمه ای که از آن آب می نوشیدیم حَسرَت می بُرد

💠 تاریخ و فلسفه ملی؛ مکان توضیح و تکوین خرد، و انتقال آن به آگاهی «انسان ایرانی» است.


💠 حفظ ایران و مرزهای سرزمینی آن

💠 @MinervaEule1776

💠https://t.me/denkenfurdenken