💠 تاملی درباره ایران.. ✍ بهروز زاوریان

💠 تاملی درباره ایران

✍ بهروز زاوریان

🔶 پس از سه سال مطالعه بی‌وقفه و شبانه‌روزی کتاب تاملی درباره ایران، در نهایت این کتاب به پایان رسید.

🔶 ما تا جای‌ممکن در مقاطع گوناگون زمانی سعی‌کردیم_و نیز پس از این سعی خواهیم کرد_ که تا حدودی برخی از مهم‌ترین فقرات کتاب را مورد بررسی قرار دهیم و تقریر کنیم.

🔶 اینک، این اثر مهم دوران‌ساز که به نظر من یک بار برای همیشه "ایران را به موضوع خودش مبدل کرد" به پایان رسید؛ اما با این قید که این ‌پایان نه پایانِ یک کتاب، که آغازگر پرسش فلسفی از ایران و گلوگاه تاریخ‌نویسی جدید است.

🔶 من باید به صراحت اذعان کنم که جوادِطباطبایی در طول این چند سال، من را از خواب غفلت بیدار کرد؛ آن تاملی که از یک وجه، در ظلمات‌ِایدئولوژی‌های‌سیاسی، حقیقت آن‌ها را بر آفتاب افکند و عیان ساخت که نمی‌توان ایدئولوژی را به جای اندیشه جا زد؛ و: از این‌روی، نمی‌توانم خود را از جاذبه میدان مغناطیسی آن رها کنم.

🔶 اینک این اثر به پایان رسیده، اما پایانش به معنای آغازی دیگر است، که من را موقتا از میدان جاذبه ایران_ و البته نه به معنای تعلیق، که ایران همان‌جایی است که بر روی آن ایستاده‌ایم_، به سمت تاریخ اندیشه ‌سیاسی جدید در اروپا کشانیده است.

🔶 بدیهی است که طرح جلد سوم تاملی درباره ایران که از مشروطه تا شهریور ۱۳۲۰ و از آن‌جا تا انقلاب ایران را بررسی می‌کند به تعبیر جوادطباطبایی: "نیازمند بررسی‌های بنیادین در تاریخ معاصر ایران است" و از این جهت نمی‌توان آن را طبق عادت مالوف تاریخ‌نویسی روشنفکری، به خدمت دوستان و خیانت دشمنان فروکاست(تعبیر جواد طباطبایی).

🔶 ازهمین‌روی، ما که به سمت کتاب تاریخ اندیشه‌سیاسی جدید در اروپا، جلدنخست: از نوزایش تا انقلاب فرانسه، دفتر نخست:جدال #قدیم و #جدید در الهیات و سیاسات، سوق یافته‌ایم، به حد وسع از ارائه مطالب بسیار مهم کتاب که حاصل سال‌ها پژوهش بنیادین در تاریخ اندیشه غرب است در تقریر آن برای اهل نظر دریغ نخواهیم کرد.

🔶 بدیهی است که این طرح، با تاملی درباره ایران، پیوند زده شده است و تبیین همین پیوند‌ها نیز خود نیازمند پژوهشی بنیادین در مجموعه آثار است.

🔶 در پایان‌ نیز از کمک معدود دوستانم که مرا در خواندن این اثر دوران‌ساز یاری رساندند قدردانی می‌کنم.


💠از ایران باید دفاع کرد چه به ننگ، چه به نام(دکتر جواد‌طباطبایی).

💠ایران تو بمان؛ غایت مقصود همین است.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken