📍 خدایگان و بنده

📍 خدایگان و بنده

🔶 به نحو مختصر آنچه که من از مطالعه بی‌وقفه شش ماهه از این اثر دریافتم، تنها به این نکته اساسی پی بردم که سیداحمدیان به خوبی با استخراج مفاهیم و استناد به علم‌منطق هگل نشان می‌دهد که او چگونه پدیدارشناسی روح را در عین حال بر علم منطق خود متکی می‌کند؛ چنانچه پیش از این هم یادآوری کردیم که به نظر می‌رسد بیش از پدیدارشناسی‌روح، علم منطق، کتابی سترگ و شاهکار فلسفی هگل است.

💠 از این روی من می‌توانم اذعان کنم که برای نخستین بار در مواجهه با متن آلمانی هگل و تفسیر آن، حدود ۲۰% از این کتاب را فهم کردم و به عبارتی دیگر به شکست در پیکار با هگل اذعان می‌کنم، اما این شکست هرگز باعث نخواهد شد که واپس بنشینیم تا متن من را شکست دهد، بلکه برای بار دوم به صورت عمیق‌تر به مواجهه با هگل خواهم پرداخت.

💠 هم‌چنین می‌بایست خاطر‌نشان کنم که من با مطالعه این فصل دریافتم که زنجیره اندیشه هگل مرا ملزم به مطالعه فلسفه دکارت تا فلسفه‌های تجربه‌گرا خواهد کرد(که در دستور کار قرار گرفته است. در شش ماه گذشته، من از تمام فرصت‌هایی که داشتم و احساس کردم که ممکن است بی‌جهت فوت شود استفاده کردم)، و توانستم یکی از شرح‌های اساسی به فلسفه دکارت یعنی شرح #جان‌کاتینگم را تقریبا به اتمام برسانم تا با تلفیق و فهم عقل‌گرایان و تجربه‌گرایان، مقدمات ورود به فلسفه کانت را فراهم کنم. از این‌روی من هرچند به مطالعه هگل خواهم پرداخت اما، بار دیگر با بازگشتی به عقب‌تر، با دستی پرُتر با متن‌های او به پیکار برمی‌خیزم.

💠 وانگهی نتیجه‌ای که از تمام این نوشته می‌توانم اخذ کنم جز این نیست که به صراحت ادعا کنیم که راهی جز بازگشت به تامل نظری پیش‌روی ما نیست، تا از این جهت با اتکای به خِرَدجمعی، جایگاه از دست رفته #عقلانیت را که توسط #عقل‌ستیزانی(=مانند علی‌شریعتی) به نابودی کشیده شده است به آن بازگردانیم. 《وانگهی ما اگر بتوانیم در آستانه هم بایستیم کار سترگی انجام داده‌ایم》(نقل به مضمون؛ ر‌.ک به دکتر #سیدجواد‌طباطبایی).

💠 #بهروز‌زواریان

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken