📍ضرورت اجرای اصلاحات📍. 📍عصر قاجاران📍

📍ضرورت اجرای اصلاحات📍
📍عصر قاجاران📍

💠 نوشتن در باب تاریخ ایران در عصرناصری نه تنها دشوار که بسیار پیچیده است. شدت تباهی اوضاع ایران به ما اجازه نمی دهد که درک کنیم از کدامین نقطه باید آغاز کرد؟ می توان گفت ضربه ای که دودمان قاجار و به خصوص ناصرالدین شاه و ولیعهد هوی پرست او بر ایران زدند، از ایران، ویرانه ای ساخت که حتی در آن دوره از طریق پل های ارتباطی، ذکرش به خارج از ممالک محروسه هم راه یافته بود. می توان گفت که در عصرناصری، «میرزامجدالملک» و فرزند او «علی امین الدوله» رجال اصلاح طلبی بودند که اوج فساد دربار ایران و صدراعظم های بیسوادی همچون مستوفی الممالک را به خوبی دریافته بودند.

💠 ناصرالدین شاه که در جوانی بر تخت نشسته بود مست باده غرور جوانی در همه امور مداخله می کرد و البته در این میان تنها صدایی که به جایی نمی رسید ندای اصلاح ایران بود. در واقع می توان گفت که فساد شاه به حدی رسیده بود که می بایست عاملی در برابر خودکامگی او قرار می گرفت و فساد را از حوزه شخصی به حوزه عمومی منتقل می کرد.

💠 وانگهی، ناصرالدین شاه اگرچه گاهی در فکر اصلاح ایران فرو می افتاد اما «ضعف اخلاقی» او مانع از آن می شد که کارها پیش برود. در این دوره حتی علمای شریعت اسلام هم از بیم اینکه منافعشان قطع نشود سکوت اختیار کرده بودند. از سوی دیگر بسیاری از آنها بدون این که حتی از علمای بزرگ اجازه بگیرند در باب امور حکومت اظهار نظر می کردند و به «دولتی درون دولت» مبدل شده بودند.

💠 این نوشته تمام آن مسائلی نیست که عصر ننگین و سیاه قاجاران بر ایران تحمیل کرد اما می تواند فتح بابی باشد که از مجرای آن مخاطب گرامی به آثار اصلی این حوزه مراجعه کرده و اطلاعات تاریخی جالب توجهی را به دست آورد.

💠 به نظر من می رسد که دکتر «سیدجوادطباطبایی» با قوت تمام از عهده علت شناسی انحطاط ایران برآمده است. او به درستی وظیفه ای را که ابن خلدون مدت ها قبل نتوانست درون تمدن اسلامی مطرح کند شکافته و تاریخ ایران را به عنوان یک مسأله اساسی به موضوع «تاریخ» مبدل کرده است.

💠 رساله مجدیه و هم چنین خاطرات سیاسی فرزند او امین الدوله توصیف و اشاره و بیانیه ای به شاه ایران است تا هرچه زودتر در پی اصلاحات برآید. اما اگر چه این دو به ضرورت اصلاح ایران پی برده بودند و اگرچه از تباهی کارگزاران حکومت به دور بودند اما همواره با کارشکنی هایی مواجه می شدند که اصلاحات را به تعویق می انداخت.

💠 رساله مجدیه که نوعی توصیف از نظام خودکامه عصر ناصری است در «سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران» موجود است. هم چنین من مقاله ای در توصیف این رساله دریافت کرده ام که به زودی آن را در اختیار ارباب معرفت قرار خواهم داد.

💠 «مردمانی که از دگرگونی های کشور خود اطلاعی ندارند پیوسته حوادث تاریخ را تکرار می کنند».

💠 جوادطباطبایی؛ نظریه حکومت قانون، مکتب تبریز و مبانی تجدد خواهی/ رساله کشف الغرائب یا مجدیه اثر میرزامحمد مجدالملک/خاطرات سیاسی امین الدوله

📌📌ندای فلسفه
📎📎 #ما_را_به_اشتراک_بگذارید.

💠 جایی برای آنان که می اندیشند؛ چاه به چشمه ای که از آن آب می نوشیدیم حَسرَت می بُرد
🔻🔻🔻🔻🔻
https://t.me/denkenfurdenken