۵ شخصیت جادوئی اتاق فکر شما …سهند بهنام، کارآفرین و مشاور. بهمن ۱۳۹۶

۵ شخصیت جادوئی اتاق فکر شما.

سهند بهنام، کارآفرین و مشاور
بهمن ۱۳۹۶

طی چند سال گذشته، به عنوان یک کارآفرین و مشاور مدیریت در حوزه فناوری، اتاقهای فکر و جلسات توفان فکری زیادی را تشکیل داده‌ام.
در واقع بزرگترین دستاورد من از تجربه برگزاری این جلسات، شناخت و درک درست از شخصیتهای کلیدی و لازم برای حضور در تیم است.
شخصیت‌هایی که فقط حضور همزمان همه آنها، موجب موثر بودن اتاق فکر و به سرانجام رسیدن پروژه ها می‌شود.
در این متن قصد دارم بصورت مختصر، این شخصیت‌های فوق‌العاده را به شما معرفی کنم. البته فراموش نکنید که برای انتخاب این شخصیتها از مشاوران منابع انسانی و مدیریت فناوری خود حتما استفاده کنید:

😇شخصیت Starter
پر از ایده های نو، خلاقیت و هیجان.

این ابرشخصیت، مشکلات را سدی برای انجام کارها نمی‌بیند و بهترین انتخاب برای شروع یک استارتاپ یا تحول در یک سازمان می‌باشد. Starter از شخصیت Challenger متنفر است. اگر‌ با یک ماشین ولش کنید، از تهران تا خود چالوس را با استارت زدن می‌رود. احساساتی، خیالباف و خوش فکر است. بی شک اگر‌عاشقش نشوید، حتما جزو لیست مورد علاقه‌هایتان هست.
معمولا موسسان اصلی استارتاپها از این نوع شخصیت هستند.
پیشنهاد: اجازه ندهید هیچ ایده‌ای را خودش اجرا کند، چون یا نیمه کاره ولش می‌کند و یا اصلا شروع نکرده به دنبال تغییرش است.

🤓شخصیت Expert
مهمترین کاری که مشاور فناوری شما برایتان انجام می‌دهد، انتخاب درست گروهی از متخصصین برای ایده و یا پروژه شماست. در واقع در هر اتاق فکر و بنا به دستور کار، نیاز به حضور متخصص، کاملا ضروری است. Expert نه مانند Starter پر هیجان و کلی بین است و نه مانند Challenger مشکوک و محتاط و جزئی بین. Expert بدون هرگونه احساسات، تخصص خود را در اختیار تیم قرار می‌دهد.
البته فراموش نکنید که برای انتخاب Expert, داشتن دانش به تنهایی کافی نیست، بلکه داشتن تجربه مشابه نیز بسیار مهم می‌باشد.

پیشنهاد: از مشاور خود بخواهید، از چند Expert دیگر برای کاهش اثر کانالیزه شدن تخصصی، مشورت بگیرد.

🧐شخصیت Challenger
اگر پس از چند جلسه، توسط مدیرعامل از پنجره به بیرون پرت نشود، حتما مراقب Starter باشید، چون احتمالا به دنبال روش‌ خلاقانه‌ای برای سر‌به‌ نیست کردنش است. Challengerها نه از روی مرض، بلکه شخصیتا به دنبال ریسکهای پنهان و مشکلات در ایده ها می‌گردند. از دید Challenger اگر یک جای کار نلنگد، پس حتما کل داستان بو می‌دهد. اگر به Challenger این فرصت را بدهید که فقط یک فرمان را در شرکت صادر کند، شک نکنید که انتخاب او، دستور اخراج موجودی خطرناک بنام Starter است.

پیشنهاد: لیستی از نگرانی‌های Challenger را پس از چکش کاری، آماده کنید و از Expert بخواهید که بررسی کند و اگر راه حلی پیدا نکرد، Starter را وارد کنید تا ایده‌پردازی کند.

😅شخصیت Finisher
هیچ پروژه‌ای بدون وجود Finisher به سرانجام نمی‌رسد. Finisher نه خیال پرداز است و نه منتقد. از استارت‌زدن‌ های Starter شاکی و از انتقادات Challenger فراری است. معمولا ریسک پذیر نیست، منطقی برخورد می‌کند، از هیجان زیاد خوشش نمی‌آید، به دنبال هیاهو نیست، تا یک کار را تمام نکند، اعصاب شروع کار دیگری را ندارد. عاشق نظم و ترتیب است و ترجیح میدهد تمام کننده یک ایده پخته باشد تا ایده پرداز آن، اگر Challenger زیرآب Starter را نزند، حتما Finisher سرش را‌ زیر آب خواهد کرد.

پیشنهاد: اگر چند پروژه باز دارید، از چند Finisher استفاده کنید، نه یک نفر.

🤗شخصیت Supporter
قراردادن شخصیتهای متناقضی مانند Starter, Challenger, Expert, Finisher در یک تیم کار بسیار سختی است. در واقع با وجود اینکه همین تناقض است که باعث خلق نوآوری و حرکت در تیم میشود، اما نباید فراموش کنیم که با انسان سر و کار داریم نه ماشین. وجود شخصیتی که مورد قبول و احترام همه تیم باشد و در شرایط تنش، تیم را آرام کرده و از درگیری و یا قهر نجات دهد بسیار حیاتی است. Supporter شخصیتی است که معمولا Leader خود نقش او را بازی میکند ولی گاها در استارتاپها چون Leader نقش Starter را دارد، احساس به وجود این شخص بصورت مستقل، کاملا مشهود است. Supporter مهربان، مسئول، پیگیر، قدرتمند، بی طرف و در همین حال قاطع است. اگر یک نفر باشد که بتواند جلو خود شما به عنوان Leader بایستد، همین Supporter است.

پیشنهاد: پیدا کردن و نگهداشتن این شخصیت کار مهم و حساسی است، زیرا پتانسیل رهبری آینده تیم و حتی مدیرعاملی را دارد.

سهند بهنام، کار