چگونه بلاک‌چین (Blockchain) به کمک دموکراسی و عبور از فیلترینگ می‌آید؟

چگونه بلاک‌چین (Blockchain) به کمک دموکراسی و عبور از فیلترینگ می‌آید؟
سهند بهنام (نوامبر ۲۰۱۹)


بخش دوم، بلاک‌چین چیست؟

فکر کنید در کتابخانه همان روستای کوچک، فقط یک کتاب دیکشنری فارسی به انگلیسی وجود دارد و مسئول کتابخانه هر بار آنرا در اختیار یک نفر قرار میدهد. پس اگر روزی شما نیاز به دانستن معنی کلمه Entrepreneur دارید، باید به کتابخانه بروید، درخواست دیکشنری کنید، مسئول کتابخانه درخواست شما را ثبت کند، هر زمان نوبت شما شد و دیکشنری به کتابخانه بازگردانده شده بود، شما دوباره به کتابخانه بروید و آنرا تحویل بگیرید. سپس معنی این کلمه را بیابید و دوباره آنرا به کتابخانه پس دهید. شاید بگویید کار احمقانه‌ای است و امروزه با استفاده از دیکشنری‌های آنلاین به این همه فرآیند نیازی نیست. اما باید به خدمت شما عرض کنم که وقتی کلمه‌ای را در یک دیکشنری آنلاین جستجو میکنید دقیقا همین مراحل را در زمان کوتاهی طی میکند و برای چند صدم ثانیه سرور و منابع آن سایت را در اختیار میگیرید. با این تفاوت که کتابخانه و کتاب دیگر در مرکز روستا نیست و در جایی آنطرف دنیاست. این روش چند اشکال اساسی دارد. اول اینکه برای ترجمه یک کلمه، شما کل دیکشنری را در اختیار گرفتید. دوم اینکه اگر دسترسی شما به کتابخانه مسدود شود، یا مسئول کتابخانه به مرخصی برود، شما دیگر به هیچ چیز دسترسی ندارید. سوم اینکه کافیست یک نفر کتاب را به کتابخانه برنگرداند و یا آنرا مخدوش کند، دسترسی همه به کتاب از بین خواهد رفت.
و بدترین حالت اینکه، شاید کسی اطلاعات داخل آنرا تغییر دهد.

حال بیاییم روش اشتراک گذاری کتاب را عوض کنیم. در روش جدید کلیه صفحات کتاب را به تعداد اعضا کتابخانه تقسیم کرده و درون پاکتهای جداگانه قرار میدیم. بر روی هر پاکت هم یک شماره منحصر به‌ فرد مینویسیم. درون هر پاکت علاوه بر بخشی از صفحات دیکشنری که برای اثبات اصالت، آنرا امضا کرده ایم، یک راهنما که مشخص میکند صفحات قبل و بعد این بخش با چه شماره‌ای مشخص شده اند و عکس امضاهای این صفحات را برای حفاظت از جعل توسط دیگران قرار میدهیم. سپس تمام پاکتها را بین اعضا کتابخانه تقسیم میکنیم. حال اگر شخصی بخواهد به دنبال کلمه Entrepreneur بگردد، کافیست بخش E یا بخش Business Words را داشته باشد. احتمال اینکه این بخش دست خودش باشد (یک به تعداد اعضا کتابخانه است. اگر دست خودش نباشد، کافیست به برگ راهنمای درون پاکت که ۲ شماره قبل و بعد این پاکت را دارد نگاه کند. حال احتمال پیدا کردن پاکت مورد نظر (۳ به تعداد اعضا کتابخانه است). اگر پاکت در این بین نباشد باید از تک‌تک اعضا در مورد پاکت مورد نظر و برگ راهنمای در اختیار هر کاربر سوال کرده و شانس خود را برای پیدا کردن پاکت مذکور افزایش دهد. او در هر تماسی که با بقیه اعضا میگیرد نه تنها اطلاعات خود را در مورد پاکتهای دیگران بهبود می‌بخشد، بلکه دیگران را نیز در نتیجه جستجوهای خود شریک میکند. توجه داشته باشید در این رد و بدل کردن اطلاعات هیچ بخش از دیکشنری جابجا نشده و فقط اطلاعات اندکی از فهرست راهنما بین اعضا منتشر میشود. پس از پیدا کردن محل پاکت مورد نظر، نه تنها این فرد به بسته مورد نظر خود میرسد، بلکه با شانس (تعداد جستجوهای انجام شده به کل اعضا کتابخانه)، دیگر اعضا نیز میتوانند بخشهای مورد نظر خود را، بدون جستجو مجدد پیدا کنند. در این روش اولا کتابخانه و کتابدار در مدیریت کتابها حذف شدند، دوما اگر کسی از دسترس خارج شود، کل دیکشنری از دسترس خارج نشده و فقط همان بخش مفقود میشود (برای حل این مشکل نیز اگر قبلا این پاکت دست کس دیگری بوده باشد، او یک کپی از داده‌های این پاکت را برای مدتی در کتابخانه خود نگه می‌دارد، همچنین کتابخانه همیشه یک کپی از هر پاکت را دارد. پس بخش مفقود شده قابل بازیافت است). سوم اینکه کسی مالکیت و یا کنترل کل کتاب را در اختیار ندارد. چهارم اینکه حمل و نقل و نگهداری یک پاکت به مراتب از یک کتاب بزرگ راحتتر است.

به این روش در دنیای کامپیوتر، فناوری بلاک‌چین (Blockchain) گفته میشود. بطوریکه پاکتها نقش بسته‌های اطلاعاتی رمزنگاری شده را دارند و صفحات دیکشنری، نقش بخش‌هایی از یک فایل، فیلم و ... و کتابخانه نقش سرور مرکزی را بر عهده دارد. هرچند داستان این فناوری به مراتب گسترده تر و پیچیده تر از این مثال است. ولی امیدوارم بخش زیادی از داستان را درک کرده باشید.
@dotDE