🔰🔰🔰 تا در هوس لقمه نانی؛ نانی …✍ حامد زرندی/ پژوهشگر اقتصاد رفتاری

🔰🔰🔰 تا در هوس لقمه نانی؛ نانی


✍ حامد زرندی/ پژوهشگر اقتصاد رفتاری

❇️ در یکی از روزها قیمت سکه و دلار افزایش ناگهانی پیدا می‌کند و یک فرد شب خواب می‌بیند که او به دلیل افزایش قیمت‌ها، نمی‌تواند ماشین بهتری بخرد. او با استرس و ناراحتی از خواب بیدار می‌شود و امیدوار است که این اتفاق برای او رخ ندهد. چند روزی می‌گذرد و قیمت ماشین‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند و آن فرد نمی‌تواند ماشین بهتری را خریداری کند، اما او به دلیل آمادگی قبلی که در خواب پیدا کرده است، سکته نمی‌کند و فقط ناراحتی زیادی را تحمل می‌کند.

❇️ یکی از عملکردهای مغز هنگام خواب تجربه موقعیت‌های پرخطر است. خطرهایی که شاید برای ما اتفاق بیفتد. این قضیه باعث می‌شود که مغز یک حافظه برای خودش بسازد که در موقعیت‌های پرخطر باید چه کاری انجام دهد. این عملکرد مغز مانند مانور قبل از یک رویداد می‌ماند.

❇️ از کارکردهای دیگر مغز طراحی نقشه برای درازمدت است. یکی از تفاوت‌های انسان و حیوانات دقیقاً همین موضوع است. این موضوع همان دلیلی است که هیچ‌گاه نمی‌توانید سگی را پیدا کنید که برای بازنشستگی‌اش برنامه‌ریزی کرده باشد. اما نقشه‌ای که ما در ذهنمان طراحی می‌کنیم، به طرز تفکرمان نیز بستگی دارد. به عنوان مثال فردی برای خودش فارغ‌التحصیلی از دانشگاه شیکاگو و بردن جایزه نوبل را در نظر می‌گیرد. مغز آن فرد یک برنامه بلندمدت چند ده‌ساله پایه‌ریزی می‌کند تا به هدفش برسد، از آن طرف فردی دیگر را در نظر بگیرید که هدفش اخراج نشدن از دانشگاه آزاد تهران باشد. مغز آن فرد نیز طوری برنامه‌ریزی می‌کند که فقط آن فرد از دانشگاه اخراج نشود.

❇️ بیایید به برخی از دیدگاه‌های عموم مردم در ارتباط با شانس و بدشانسی نگاه کنیم. جملات زیادی را تحت این عناوین می‌شنویم: «فلانی فروشنده ترسویی است و همه بدشانسی‌ها و بدبختی‌ها برای او اتفاق می‌افتد.» یا گاهی اوقات برخی افراد را می‌بینیم که همیشه به صورت غیرمعقولی نسبت به رویدادها خوش‌بین هستند و خاطرات را با اعتماد به نفس زیاد تعریف می‌کنند. این افراد همیشه به «خوش‌شانس» بودن در میان افراد معروف می‌شوند. اگر از بالا به این مفاهیم و صحبت‌هایی که انجام دادیم نگاه کنید، باید اکنون بتوانید ارتباط بین این مطالب را پیدا کنید.

❇️ افرادی که خوش‌بین هستند، طرز تفکرشان بر اساس رویدادهای مثبت رقم می‌خورد و خیلی از اوقات رخدادهای مثبتی برای آنها اتفاق می‌افتد. به نوعی می‌توانیم بگوییم «به هرچه فکر کنی همان به سرت می‌آید.»

❇️ دنیل کانمن، به زیبایی در کتاب "تفکر، سریع و کند "به چرایی رخداد اتفاق‌های خوب برای افراد خوش‌بین می‌پردازد. او در ابتدا پژوهشی را بیان می‌کند که در آن متوجه شده‌اند افرادی که در ارتباط با پیش‌بینی طول عمر خود اغراق کرده‌اند، در زندگی واقعی‌شان ساعات طولانی‌تری کار می‌کنند، درباره درآمد خود خوش‌بین هستند و همچنین این افراد بیشتر تمایل دارند بر روی سهامی خاص شرط‌بندی کنند.

❇️ احتمال بیشتری وجود دارد که افراد خوش‌بین تبدیل به مخترع، کارآفرین و رهبر سیاسی شوند تا اینکه تبدیل به یک انسان معمولی شوند. همچنین دنیل کانمن عنوان می‌کند که خوش‌بینی در اجتماع و بازار نیز ارزش بالایی دارد. به همین دلیل شرکت‌ها برای کسانی که اطلاعات گمراه‌کننده‌تری ارائه می‌دهند، نسبت به کسانی که حقیقت را بیان می‌کنند، ارزش بیشتری قائل می‌شوند.

❇️ همچنین وقتی خوش‌بینی اغراق‌شده برای انسان در رویدادها اتفاق می‌افتاد، باعث می‌شود که افراد به خطرهایی دست بزنند که اگر مشکلات آن را می‌دانستند، بدون شک از انجام آن صرف‌نظر می‌کردند. در نتیجه می‌توان بزرگ‌ترین مزیت خوش‌بینی را مقاومت در برابر عقب‌نشینی نامید.

❇️ به احتمال فراوان باید قسمت‌هایی از پازل چرایی اتفاق افتادن رویدادهایی را که در ذهن می‌آید کامل کرده باشید. انسان‌ها با توجه به هر حدسی چه خوب یا چه بد برای خودشان لنگری را در نظر می‌گیرند که به سختی از آن رهایی خواهند یافت. سپس بر اساس آن لنگر ذهنی، اطلاعاتی را در محیط جست‌وجو می‌کنند که برایشان تبدیل به اطلاعات در دسترس می‌شود. سپس با توجه به این اطلاعات برای خودشان برنامه‌ریزی می‌کنند. در نتیجه اگر افراد از چیزی بترسند، احتمال زیادی دارد که آن اتفاق برایشان لنگر ذهنی شود و بر اساس بقیه مسائلی که صحبت کردیم آن اتفاق برایشان رخ بدهد.

❇️ پس بگذارید جمله پایانی را دقیقاً از صحبت دنیل کانمن انتخاب کنیم: «اگر اجازه داشته باشید تنها یک آرزو برای فرزندتان بکنید، جداً آرزوی خوش‌بین بودن را در نظر بگیرید.»
تلخیص: اقتصادبازار
لینک کانال👇👇
🔻 @economy7
🔺 @economy7