🔰 راه عبور از طولانی‌ترین دوره رکود تاریخی در ایران مدرن چیست؟؛.. 🔰 تغییر در صحنه بازی

🔰 راه عبور از طولانی‌ترین دوره رکود تاریخی در ایران مدرن چیست؟؛

🔰 تغییر در صحنه بازی

✍ دکتر محسن رنانی
❇️ زمانی که در یک ساختار عملکردها نامطلوب است؛ باید با تلاش و کوشش آنها را مطلوب کنیم. در این مرحله اهداف و ساختار دچار تغییر نمی‌شود اما بهبود پیدا می‌کند. در مرحله بعد اگر ساختار دچار مشکل نبود اما رابطه میان اجزا آن، یعنی سازکارها و فرایندها مشکل داشت؛ باید دست به اصلاح میان سازکارها و فرآیندها زد. اما زمانی که چیده‌مان اجزا کنار هم مشکل داشت؛ به این معنا است که ساختار مشکل دارد. بنابراین باید دست به تحول زد و چیده‌مان اجزا را تغییر داد. هنگامی که اهداف ما درست است اما در اولویت بندی آن دچار مشکل هستیم باید "پارادایم‌شیفت" انجام شود. اما اگر در کل اهداف دچار مشکل شویم باید دست به تغییر اهداف‌مان بزنیم که در واقع مرحله انقلاب است؛ در غیر این صورت دچار اضمحلال می‌شویم.

❇️ زنجیره تغییر در تمام ساختارهای زنده شامل بهبود، اصلاح، تحول، پاردایم شیفت( افق‌گشایی/ دگرش‌پذیری) و انقلاب/ اضمحلال است؛ که در هر مرحله اگر به موقع عمل نکنیم وارد مرحله بعدی می‌شویم. اگر عملکرد ما نامطلوب باشد و آن را بهبود نبخشیم ناگزیر وارد مرحله اصلاح می‌شویم که بهبود را هم همراه دارد و اگر اصلاح صورت نگیرد باید تحول رخ دهد و به همین شکل تا مرحله آخر ماجرا ادامه دارد.

❇️ پارادایم شیفت به معنی تغییر ساختار و انقلاب نیست؛ بلکه به معنای افق‌گشایی است که اگر رخ ندهد دچار انقلاب و اضمحلال خواهیم شد. به‌بیان بهتر الویت‌های ما تغییر می‌‌کند. یعنی اگر تاکنون مبارزه با اسرائیل، استکبار جهانی و پیدا کردن جایگاه یک قدرت نظامی منطقه اولویت نخست بوده است از این پس دستکم برای ده‌سال تا رسیدن به رشد ده‌درصدی به الویت سوم و چهارم تبدیل می‌شوند و ایجاد اشتغال، نشاط اجتماعی و ثبات سیاسی در جایگاه اول اولویت‌ها قرار می‌گیرد.

❇️ شاید در ظاهر علت رکود حاضر را در سیاست‌های اشتباه دولت، مشکل با آمریکا و برجام بدانیم. بله این موارد درست هستند. اما موارد دیگری هم در آن دخیلند که عبارت‌اند از: رکود در اقتصادکلان، رکود ساختاری، رکود نهادی، رکود سیاسی، رکود نفتی، رکود جهانی.

❇️ رکود سیاسی، رکود مهمی است که گرفتارمان کرده است. زمانی که فضای سیاسی یک کشور تنش‌زا می‌شود؛ تمام تصمیمات اقتصادی متوقف می‌شوند. ما در ده‌سال گذشته تنش‌آمیزترین فضای سیاسی را تجربه کرده‌ایم که این موضوع سرمایه‌گذاری‌های کلان را تحت تاثیر قرار می‌دهد زیرا افرادی که می‌خواهند برای جهش اقتصادی سرمایه‌گذاری کلان کنند؛ افق 40‌ساله‌ را رصد می کنند که در این شرایط در حال حاضر به‌سختی قابل تشخیص است.

❇️ طی ده سال گذشته این شش رکود برهم منطبق شده‌اند. هرچند زور رکود نفتی و جهانی در حال کاهشند؛ اما سه رکود ساختاری، نهادی و سیاسی همچنان برسرجای خود باقی هستند و شاهد غلبه آنها بر یکدیگر هستیم. این سه رکود، در عمل ابزارهای اقتصاد کلان را نیز از کار انداخته‌اند و اجازه نمی‌دهند رکود اقتصاد کلان برطرف شود. عملکرد این سه، همچنین موجب شده تا فرمان خروج از رکود نیز از دست دولت نیز خارج شود.

❇️ اکنون باید دید راهکار چیست؟ در ابتدا باید بگویم بهبود، اصلاح و تحول زمانی پاسخ می‌دهد که ساختارها هنوز درگیر نشده‌اند. بنابراین در این شرایط چاره‌ای بجز پاردایم‌شیفت و افق‌گشایی نداریم. یعنی در اولویت‌بندی اهداف‌مان تغییر ایجاد کنیم بدون اینکه نظام سیاسی را تغییر دهیم. البته ممکن است برخی از ساختارها دچار تغییر و تحول شوند اما کلیت ساختار سرجای خود باقی خواهد ‌ماند.

❇️ به‌عنوان مثال شاهدیم، بازی با نرخ ارز و بهره دیگر جوابگو نیست. اما با بازکردن درها به روی‌ ایرانیان خارج از کشور و اعطای عفو عمومی به ایرانیانی که دچاز جرم نشده‌اند و فقط مشکل سیاسی دارند؛ اجازه دهیم تا آنها با ورود خود به کشور منابع مالی لازم را وارد کنند. این به افق‌گشایی تعبیر می شود.

❇️ معتقدم درحال حاضر که در اوج ناامیدی هستیم با تغییر اولویت‌های ملی دست‌کم برای یک دوره ده ساله می‌توانیم با ایجاد امید و رفع نگرانی‌ها، تنش‌های داخلی و خارجی را کم کرده و در صحنه بازی تغییر ایجاد کنیم./نوسان

متن کامل:
https://goo.gl/pQ4Lnb

لینک کانال👇👇
♦️ @economy7
♦️ @economy7