✅ از دلایل بحران بانکی-پولیِ اقتصاد ایران … کم سه سال است که در عین کاهش معنی‌دار نرخ تورم و پایدارماندن و حتی تشدید رکود اقتصادی،

✅ از دلایل بحران بانکی-پولیِ اقتصاد ایران


@esfahaneconomy

🖋دست کم سه سال است که در عین کاهش معنی‌دار نرخ تورم و پایدارماندن و حتی تشدید رکود اقتصادی، نرخ‌های بهره در اقتصاد ایران هیچ روند نزولی در پیش نگرفته است. نرخ بهره سپرده در اثر جنگ قیمتی مخرب بانکها در جذب منابع (ذخایر) در سطح بالایی باقی مانده و به تبع آن هزینه تمام‌شدۀ پول و نرخ بهره تسهیلات نیز ارقامی بالا به خود می‌بیند. آگاهان از واقعیات سیستم بانکی می‌دانند که کاهش مصوب نرخ بهره سپرده و تسهیلات هرگز توسط سیستم بانکی تبعیت نشده و ارقام 15 درصدی برای سود سپرده و 18 درصدی برای سود تسهیلات به انحاء و طرق مختلف دور زده می‌شود. پرداخت سودهای توافقی به سپرده‌ها، سودهای پیشنهادی در هنگام تقاضای خروج سپرده‌گذاران کلان، صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت و از سوی دیگر حربه‌هایی نظیر انواع بازی با فرمول‌ها و الزام به بلوکه‌کردن بخشی از تسهیلات و ... راهکارهای سیستم بانکی برای تداوم نرخ‌های بهرۀ بالا در سمت سپرده و تسهیلات است. اگر توجه کنیم که اقتصاد ایران در این مقطع در وضعیتی قرار داشته و دارد که بازدهی حقیقی و حتی تورمی بالایی در آن ایجاد نشده است، سؤالات اساسی قابل توجهی که تأمل در آنها ما را ملتفت ابعاد بحران می‌کند چنین است:

❔این بهره‌های بالای سپرده و تسهیلات که بصورت کنتوروار هر روزه در حال ثبت است، از کدام بازدهی در بخش حقیقی باید تأمین و پرداخت شود؟

❔آیا نرخ‌های بهرۀ 25 تا 30 درصدی تسهیلات، در اقتصادی که تورم آن به زیر 10 درصد رفته و رشد اقتصادی ندارد، قابل پرداخت است؟

❔آیا تورم خفتۀ ناشی از شکاف رشد نقدینگی با مجموع رشد اقتصادی و نرخ تورم در سه سال اخیر قابل گریز است؟

❔آیا در شرایطی که بخش اعظم تسهیلات بانکها، امهال تسهیلات غیرقابل بازپرداخت قبلی است، سیستم بانکی در معنای دقیق کلمه ورشکسته نیست؟

❔آیا با تداوم این روند سرنوشتی جز فروپاشی نظام پولی یا ساختار تولید در انتظار کشور است؟

❔این روند چگونه باید متوقف شود؟ آیا سیاستهای متعارف اقتصادی قادر به حل‌وفصل این بحران است یا خود مقصر اصلی در بروز آن محسوب می‌شود؟ // مبین


آخرین تحلیلهای اقتصادی را در کانال مجمع فعالان اقتصادی بخوانید .لینک عضویت 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

https://telegram.me/esfahaneconomy