هفته. ✅یک گام به عقب. ◀️دکتر حامد پاک طینت

@esfahaneconomy
🌐یادداشت هفته
✅یک گام به عقب
◀️دکتر حامد پاک طینت

او که کمترین تجربه سیاسی را در بین رقبا داشت ،او که بارها نظرات خود را در خصوص موضوعات مختلف تغییر داد ،او که هرگز قابل پیش بینی نبود و او که بیشتر از هر یک از رقبا پرونده و عقبه قابل انتقاد داشت امروز رییس جمهور ایالات متحده آمریکاست .
ترامپ سوار بر موج جنبشهای ضد حزبی و سیاست ستیزی شهروندان ناراضی از شرایط موجود اقتصادی به موفقیت دست پیدا کرد.موجی که میتواند حتی انتخابات پیش رو در کشورهای مختلف به ویژه اروپا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
اینکه تفسیرها و تحلیلهای گاه خوشبینانه و گاه بدبینانه در طول چند روز گذشته در ارتباط با تاثیر این رخداد بر شرایط کشورمان بویژه در حوزه اقتصاد مطرح شده است ناشی از عدم ارایه راهبرد و خط مشی دقیق و مشخص از طرف این شخص است.مسلما این تحلیلها و پیش بینیها با معرفی اعضای کابینه و مطالعه رویکردهای آنها دقیقتر و واقع بینانه تر خواهد بود .
در این میان دو فرضیه وجود دارد .فرضیه اول بنا را بر اجرای چند ایده مطرح شده در زمان رقابتهای انتخاباتی میگذارد .کاهش بیست درصدی مالیات شرکتها و از آن مهمتر کاهش تجارت آزاد از طریق معلق نمودن پیمانهای بین المللی و اعمال تعرفه های گمرکی از جمله آنهاست .مواضع اتخاذ شده نشان از نوعی درون گرایی اقتصادی است .عدم وجاهت بین المللی ترامپ در مواجهه با رهبران دولتهای اروپایی و نیز سنگینی ترازوی چالشهای درون مرزی نسبت به چالشهای برون مرزی احتمال حرکت به سمت درون گرایی را مضاعف مینماید .
از این حیث خط مشی مطرح شده میتواند موجب لطمات شدیدی به روند جهانی شدن اقتصاد و تجارت گردد و این مسیر نه تنها موجب خسارات فراوان به اقتصاد آمریکا خواهد شد بلکه به تبع آن شاهد آثار شدید منفی این پدیده در اقتصاد اروپا و آسیا خواهیم بود .این مسیر بجای همگرایی اقتصادی در سطوح بین المللی موجب واگرایی خواهد شد و حتی نگرشهای ناسیونالیستی و نژادی مطرح شده میتواند موجب تضاد و ستیزهای مختلف گردد .
واگرایی اقتصادی در آمریکا سرمایه گذاری خارجی در این کشور را به شدت کاهش خواهد داد .عاملی که امروز به عنوان مهمترین رکن برای رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص ملی هر کشور مطرح است .صدمات اقتصادی احتمالی بدون تردید موجب تاثیر بر اقتصاد جهان خواهد شد و به این ترتیب به یک چالش اقتصادی فراگیر مبدل خواهد شد .
انتخاب ترامپ در کوتاه مدت منجر به کاهش سرمایه گذاری خارجی در ایران نیز میشود.گروهی از سرمایه گذاران مردد صبر خواهند نمود تا عواقب مراوده تجاری در ایران را با دولت آمریکا محاسبه نمایند و در شرایط کنونی کشورمان این عارضه میتواند مشکل ساز شود .این مشکل با وعده تغییرات در برجام که ترامپ در دوران تبلیغات خود بر آن تاکید کرد تشدید خواهد شد .
اما در فرضیه دوم رییس جمهور منتخب کلیه نظرات قبلی خود را تغییر خواهد داد و حرف جدیدی خواهد زد .
با توجه به شواهد موجود به نظر نمی آید که دل خوشی به فرضیه دوم چندان بر اساس تیزبینی و پیش بینی منطقی و عاقلانه باشد .

دبیر کل و عضو هیئت مدیره مجمع فعالان اقتصادی استان اصفهان

لینک عضویت 👇👇👇👇
@esfahaneconomy