✅چرا رشد اقتصادی مثبت و موثر نداریم؟. ✍مریم گیاهی

✅چرا رشد اقتصادی مثبت و موثر نداریم ؟
✍مریم گیاهی

🔴مشکل رشد اقتصادی به دو دلیل «سطح پایین سرمایه‌گذاری و کارآفرینی» است .
⬅️ محدودیت اصلی سرمایه‌گذاری یکی از دو دلیل «بالا بودن هزینه تامین مالی» و «پایین بودن منفعت سرمایه‌گذاری» است.

◀️محدودیت اصلی رشد محدودیتی است که چهار خصوصیت داشته باشد.
این ویژگی‌ها عبارتند از: «بالا بودن هزینه سایه»،
«اثرگذاری آن در رشد»،
«بی توجهی فعالان اقتصادی به آن»
و ویژگی نهایی نیز این است که فعالان اقتصادی که حساس به این محدودیت نیستند بقا و پویایی بهتری دارند.

در آسیب‌شناسی رشد دو دلیل عمده نیز برای بازدهی اندک عنوان شده است.

◀️این دو دلیل که شامل قابلیت تصرف اندک و بازده اجتماعی اندک است نشان می‌دهد که وجود مشکلاتی از جمله فساد مقامات دولتی، مشکلات بر سر راه عرضه‌کنندگان، خریداران یا اتحادیه‌های کارگری یا تغییر در شرایط اقتصاد کلان، سبب ایجاد نااطمینانی نسبت به بازده پروژه‌ها می‌شود.

همچنین از جمله دلایل پایین بودن بالقوه بازده اجتماعی عدم دسترسی به مواردی است که یک سرمایه‌گذار به تنهایی قادر به تهیه آن نیست. از جمله آنها می‌توان به زیرساخت‌های کلیدی مانند جاده‌ها آب و برق و همچنین دسترسی محدود به منابع انسانی متخصص اشاره کرد

🔴«دولت» از طریق تبدیل منابع پس‌انداز عمومی به مصارف سرمایه‌گذاری‌های غیرنقد شونده در تعمیق محدودیت تامین مالی موثر بوده است. دولت از یکسو با تبدیل منابع بانکی به دارایی‌ها با درجه نقد شوندگی پایین مانند مسکن مهر و از سوی دیگر با ایجاد تعهدات و تضامین ثابت عملا مجبور به استفاده بیشتر از منابع پس‌انداز عمومی و اعتبارات شبکه بانکی شد. بنابراین در دوران رکود تورمی، منابع بیشتری برای مصارفی غیرنقد‌شونده صرف شد.

🔴عامل بعدی نیز «ناظر بازار مالی» است. وام دهی ارتباطی و همچنین سهم بالای اقلام دارایی غیر از تسهیلات از مواردی بود که به سبب «ضعف نظارت» موجبات تضعیف ساختار مالی ترازنامه را فراهم آورد. عدم موفقیت ناظر بازار مالی در مدیریت موسسات مالی فعال در بازار غیرمتشکل پولی نیز موجب تعمیق بحران شد.

🔴عامل آخر «شوک‌های بیرونی» است. شوک تحریم‌های اقتصادی علیه برنامه‌های هسته‌ای ایران و کاهش قیمت و حجم صادرات نفت، توانایی وام‌گیرندگان دولتی و خصوصی را برای بازپس‌دهی وام‌ها کاهش داد و موجب کاهش بیشتر نقدشوندگی منابع بانکی شد.

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy