✅ شاخص اطمینان در ایران چقدر است؟. /اختصاصی مجمع فعالان اقتصادی. ✍️ سهیل ایرجیان

✅ شاخص اطمینان در ایران چقدر است؟
/اختصاصی مجمع فعالان اقتصادی
✍️ سهیل ایرجیان
دانشجوی مدیریت بازرگانی دانشگاه مونتگمری مریلند و عضو مجمع فعالان اقتصادی

معامله‌گران در بورس‌های جهانی از دو روش تحلیلی استفاده می‌کنند.
روش تکنیکال که براساس نمودار‌هاست و اکثر معامله‌گران فارکس و بورس در ایران نسبت به آن وقوف دارند و دیگری روش بنیادی (Fundamental) است که با بررسی شاخص‌های مهم اقتصادی و اخبار مخابره شده،نگاهی از زاویه دیگر به معامله‌گران ارائه می‌دهد.

در ایالات متحده شاخص‌های مهم اقتصادی به شکل ماهانه منتشر می‌شوند، اما تا قبل از انتشار، بخشی از اطلاعات مهم طبقه‌بندی‌شده محسوب می‌شوند، چرا که با انتشار آن بورس‌ نیویورک و حتی سایر بورس‌های مهم جهان واکنشی محسوس نشان می‌دهند.

شاخص‌هایی همچون عملکرد خرید صنایع (PMI)، نرخ بهره فدرال رزرو، موجودی ذخایر نفت خام و چندین و چند شاخص بسیار مهم اقتصادی دیگر مانند نورافکن، جاده اقتصاد کشور ایالات متحده آمریکا را برای فعالان اقتصادی روشن نگاه می‌دارد.

انتشار این شاخص‌ها نه به سلیقه مدیریتی‌ رئیس‌جمهور امریکا وابسته است و نه به شرایط بازار ، بلکه اطلاع مردم از این شاخص‌ها بخشی از حقوق شهروندی آنهاست.

در این میان "شاخص اطمینان" مصرف کننده در فضای اقتصادی آمریکا اهمیت بالایی دارد.
این شاخص که در ماه ژوئن به علت تنش‌های اقتصادی امریکا با چین و اروپا از عدد ۱۲۸ به عدد ۱۲۶.۴ سقوط کرده‌ است، یکی از شاخص‌های حیاتی اقتصادی است که هر‌ ماه منتشر ‌می‌شود.

براساس تعریف موسسه “OECD”، شاخص اطمینانِ مصرف کننده به معنای برنامه سرپرست خانوار برای خریدهای جاری و بلندمدت خود با توجه به شرایط اقتصادی است. به تعبیری دیگر، این ضریب نشانگر میزان سلامت اقتصاد از جانب مصرف‌کننده‌‌ است.

آنچه واضح و مبرهن‌ است، علت اصلی شرایط کنونی بازار ایران ، نبود اطمینان مصرف‌کننده است.

در بازار ایران نه تنها مصرف‌کننده بلکه تولید‌کننده و فروشنده هم نسبت به سلامت اقتصاد و آینده آن اطمینان ندارند. به عبارت دیگر شاخص اطمینان تجاری که برآورد تولیدکنندگان ‌و تجار از شرایط اقتصاد را بازتاب می‌دهد ،از هر زمانی کمتر است.

اگرچه با فشار و تهدیدِ بازیگران بازار در چنین شرایطی ، شاید بتوان در کوتاه‌مدت برخی از رخدادها را کنترل کرد، اما باید یادآور شد؛ سال‌ها مجازات، چند دهه ممنوعیت معامله در بازار و یا استفاده از هلیکوپتر و پیاده کردن نیرو بر روی پشت‌بام منازل ‌مسکونی نتوانست تقاضای استفاده از تجهیزات ماهواره‌ را از بین ببرد.

اکنون نیز در شرایطی که جامعه، قدرت خرید خود را هر روز ضعیف‌تر از روز قبل می‌بیند این‌گونه تصمیمها و محدودیت‌ها اشتیاق متقاضیان کالا‌های سرمایه‌ای را تنها بیشتر می‌کند، چرا که مردم به تجربه آموخته‌اند که اقتصاد دستور نمی‌پذیرد.

مردم نه تنها دستور ناپذیری اقتصاد را آموخته‌اند، بلکه اگر قرار باشد بانک‌مرکزی به تعهدات خود در زمینه پیش خرید سکه عمل نکند بار دیگر جامعه به این یقین خواهد رسید که به عالی‌ترین نهاد مالی کشور بی‌اعتماد باشد.

اگرچه نتیجه این ‌بی‌اعتمادی‌ها، منجر به قطع بازوی تنظیم بازار دولت خواهدشد، اما تا فرصت باقیست می‌توان با ایجاد اتحاد میان نهاد‌های اقتصادی، اعتماد را به جامعه بازگرداند.

حال که همه شواهد و اخبار نشان میدهد که امروز، کشور در ابتدا‌ی پیچ خطرناک دیگری است، دست کم از هسته‌های قدرت انتظار می‌رود اعتماد و اطمینان را به بازار پمپاژ کنند.

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy