✅ از رویا تا واقعیت. ✍️ محمد گلشاهی

✅ از رویا تا واقعیت
✍️ محمد گلشاهی

یکی از موارد جالب و درخور توجهی که در کشور ما وجود دارد این است که همواره مدیران و مسوولان کشور از نگاه مثبت و خوبی نسبت به مسائل و وضعیت کشور حتی در بدترین برهه‌های زمانی برخوردارند و با حفظ آرامش و خونسردی در مقابل اذهان عمومی ادامه مسیر تعالی کشور را برای مردم ترسیم می‌کنند. خوشبختانه در کشور ما از زبان مسوولان فقط خبرهای خوب شنیده‌ایم که همواره نگرانی ما را از آینده مرتفع کرده و سبب دلگرمی مردم شده‌اند.

به عنوان مثال در دوره‌ای که شورای امنیت سازمان ملل علیه کشور ما قطعنامه صادر می‌کرد مسوولان کشور این قطعنامه‌ها را بسان کاغذ پاره‌ای می‌دانستند که تاثیری بر وضعیت رو به جلوی اقتصاد کشور ما ندارد! اما در دوره دیگر با تصویب برجام و رفع تحریم‌ها بار دیگر مسوولان وقت دم از خروج از رکود و آینده‌ای روشن برای اقتصاد می‌زنند.

به نظر می‌رسد این قصه بار دیگر را با خروج از آمریکا از برجام به نوعی در حال تکرار شدن است. با توجه به فضای ایجادشده در کشور بر سر قیمت دلار و ارز و نوساناتی که در این مدت داشته است یکی از مسائلی که در این روزها بیشتر از سوی متولیان کشور تکرار می‌شود بحث آینده نرخ ارز پس از اجرایی شدن فاز دوم تحریم‌ها از آبان‌ماه است. اعلام مقامات رسمی کشور مبنی بر این بوده است که کشور از لحاظ تراز پرداخت‌ها نه‌تنها دچار مشکل نشده است بلکه دارای مازاد تراز پرداخت‌هاست و به عبارت ساده‌تر درآمدهای ارزی کشور بیشتر از مخارج ارزی‌مان است. همچنین تاکید شده است که از لحاظ اسکناس دلار نیز در بهترین وضعیت چند سال گذشته قرار داریم و با مشکلی در تامین نیاز داخلی چه قبل از آبان و چه بعد از آن روبه‌رو نیستیم. این سخنان امیدوارکننده اما متاسفانه تاثیری بر روی رفتار فعالان اقتصادی نگذاشته است زیرا همان‌طور که گفته شد این امر در کشور ما مسبوق به سابقه است و مردم یاد گرفته‌اند آنچه در صداوسیما از زبان مسوولان می‌شنوند با دنیای واقع تفاوت بسیار دارد. به نوعی دیگر اگر به یاد داشته باشیم خبرنگاران صداوسیما بعد از کوچک‌ترین ریزشی در بازار ارز یا طلا و سکه به میدان می‌آیند و با نشان دادن افرادی که ادعای ضرر مالی می‌کنند عاقبت خرید دلار و سکه را از دست دادن سرمایه و ضرر و زیان عنوان می‌کنند، در حالی که پس از خوابیدن این جو در بازار و گرفتن شیب افزایشی دیگر خبری در این‌ باره مشاهده نمی‌شود. این عوامل سبب شده کمی از اعتماد مردم نسبت به صحبت‌های مسوولان و برخی اخبار صداوسیما کاسته شود و این به شدت به ضرر اقتصاد ایران است چراکه بازارها به شدت بر اساس انتظارات که بیشتر از طریق سایت‌ها، کانال‌های تلگرامی یا شبکه‌های ماهواره‌ای شکل می‌گیرد تا نظر مسوولان کشور، و این امر سبب شده نرخ ارز در بازار آزاد با واقعیت اقتصاد ایران فاصله بیشتری بگیرد. در حال حاضر بر اساس تحلیل‌های کارشناسان اگر بخواهیم نرخ واقعی دلار را بر اساس نرخ برابری قدرت خرید محاسبه کنیم و آن را چه با سال 1381 که مقطعی است که نرخ ارز تک‌نرخی شد و چه با سال 1392 که سال شروع فعالیت دولت یازدهم است تعدیل کنیم به رقمی کمتر از هشت هزار تومان می‌رسیم بنابراین به نظر می‌رسد آنچه بر واقعیت اقتصاد حاکم است نرخی است که بین صادرکنندگان و واردکنندگان در سامانه نرخ ارز بانک مرکزی مبادله می‌شود که رقمی نزدیک به رقم نرخ فوق‌الذکر است اما در عمل با قیمت‌هایی تا دو برابر نرخ مذکور در بازار مواجه می‌شویم که نشان از انتظارات و التهابات در جهت افزایش نرخ ارز دارد.

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
https://t.me/joinchat/AAAAAD-0rkJfxbjPxic4xg