✅دیگر معضلات بودجه ریزی در ایران … اگر از کل منابع بودجه در طول سال حدود ۸۰ درصد آن محقق شود، کمیته‌ای در دولت تصمیم می‌گیرد که چگ

✅دیگر معضلات بودجه ريزي در ایران


اگر از كل منابع بودجه در طول سال حدود 80 درصد آن محقق شود، كميته‌اي در دولت تصميم مي گيرد كه چگونه منابع وصول شده را بين دستگاه ها توزيع نمايد. اين كميته جلساتي را بصورت سه ماهه برگزار مي كند و در آن با توجه به ميزان وصولي منابع در خزانه، اعتبار تخصيصي به دستگاه ها را مشخص مي كند. نكته بسيار مهم ديگر آن است كه محوريت اين كميته با سازمان برنامه است. این امر منجر به معضلاتی مشتمل بر موارد زیر شده است:

1. اتفاق اول آن است كه چون بهره مندي دستگاه‌ها از كل بودجه‌اي كه براي آنها مصوب شده، مشخص نيست، همه تلاش مي كنند تا در طول سال دريافتي خود را از بودجه دولت حداكثر كرده و تخصيص خود را به صد درصد نزديك كنند. اين امر باعث مي شود كه مقامات بالاي دستگاه هاي اجرايي (از جمله وزير و معاون وزير) دست به دامان مديران سازمان برنامه شوند تا بتوانند اعتباري براي دستگاه متبوع خود دست و پا كنند. به عبارت بهتر اين سازوكار قدرت بسيار زيادي را در اختيار مديران سازمان برنامه قرار داده است. طبيعتاً اين فرايند مفاسد احتمالي فراواني دارد كه به آن نمي پردازيم.

2. نمايندگان مجلس كه راي آوري آنها در حوزه‌هاي انتخابيه (بخصوص شهرستان ها) در گروه پيشرفت پروژه‌هاي عمراني آن حوزه است، كاملا به مديران دولت بخصوص سازمان مديريت وابسته مي شوند. اين نمايندگان هم مانند مديران دستگاه هاي دولتي محتاج عنايت و نظر لطف مديران سازمان برنامه هستند. اما نكته مهم آن است كه احتياج نمايندگان به مديران سازمان برنامه، رفتار آنها را در مجلس و كميسيون هاي آن به شدت تحت تاثير قرار مي دهد. بطوريكه در بسياري از موضوعات، نظر نمايندگان بطور مشخص همان نظر سازمان برنامه خواهد بود و نمايندگان جرأت مخالفت را ندراند. لذا از اين كانال كيفيت نظام قانونگذاري كشور بطور جدي از نظام بودجه ريزي كشور متاثر و متضرر مي شود.

3. اتفاق ديگر، مبهم بودن چشم انداز مالي دستگاه ها و عدم قابليت برنامه‌ريزي توسط آنهاست. در اين رابطه به مضمون سخني كه از يكي از وزرا نقل شده اشاره مي كنيم كه: "من نميدانم در سفرها و... چه وعده اي بدهم و چه وعده اي ندهم، چون اصلا نميدانم تا آخر سال چقدر به ما پول مي دهند كه بر مبناي آن رفتار خودمان را تنظيم كنيم".

سه پيامد بد فوق در نظام تصميم گيري كشور، ناشي از ضعف در نظام بودجه ريزي است. به عبارت بهتر وقتي ساختار توزيع منابع بودجه‌اي درست تنظيم نشود، بسياري از سياستگذاري ها رو به ناكارآمدي مي‌رود./روزنوشت
به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy