✅ لزوم بازنگری در نظام قاعده‌گذاری. ✍️ دکتر فرشاد مومنی

✅ لزوم بازنگری در نظام قاعده‌گذاری
✍️ دکتر فرشاد مومنی

در شرایط کنونی مانند ماجرای اقتصاد مقاومتی نباید دوباره ستاد فرماندهی و قرارگاه ایجاد کنیم. باید نظام قاعده‌گذاری و پاداش‌گذاری را اصلاح کنیم. به این معنا که تغییر سیستمی در ساختار نهادی باید ایجاد شود تا به هدف رو کنیم.
وقتی می‌گوییم تغییر باید سیستمی باشد یعنی دستکاری‌های موضعی به هیچ‌وجه به کار نمی‌آید. علت اینکه فکر می‌کنیم سهل‌انگاری‌هایی که در برنامه ششم صورت گرفته نسبت به برنامه‌های دیگر بالاتر بوده، این است که در حال حاضر در شرایط خطیری قرار داریم و ساختار نهادی هم پشت به هدف است.
تیترهایی که در نشریات ما انعکاس پیدا کرده نشان می‌دهد چگونه مولدها تحت فشار قرار دارند و غیرمولدها برخورداری‌های غیرمتعارف دارند. سود دلالان فولاد 20 برابر تولیدکنندگان فولاد است. به‌ازای هر خودرو وارداتی کره‌یی و چینی، واردکننده‌ها 42 میلیون تومان سود می‌برند. این ساختار در نظام مالیاتی هم انعکاس دارد. نظام مالیاتی ضعیف‌کش ما در درجه اول به حقوق‌بگیران و سپس به تولیدکنندگان فشار وارد می‌کند. یعنی کسانی که چنین سودهایی می‌برد حتی مالیات را هم نمی‌پردازند که اینها در نظام حیات جمعی ما هم گره می‌خورد. این نشان می‌دهد مساله تولید، مساله نظام حیات جمعی است. یعنی اگر تغییرات متناسب در ساخت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ما صورت نگیرد، دستکاری موضعی برخی متغیرهای اقتصادی نمی‌تواند کارایی داشته باشد.

🔴 تمهید لوازم معرفتی دفاع از تولید

لوازم معرفتی دفاع از تولید محوری اگر در یک میزان حداقلی تمهید نشده باشد هر قدر که ارز و ریال به‌نام تولید تخصیص داده شود، گره‌یی از کشور ما باز نمی‌کند. امید می‌رود هر کس در انتخابات پیروز می‌شود این تعهد شرافتمندانه را در دستور کار قرار دهد. امید است این دستور کار هم عنوان شود که دارایی‌های ارزی را به‌عنوان ذخایر استراتژیک قلمداد کنیم.
تا زمانی که چرایی ورشستگی در این ابعاد گسترده در تولید صنعتی ریشه‌یابی نشده، این احتمال خیلی زیاد است که هرچه به نام تولید تخصیص داده می‌شود، تولید را محملی برای توزیع رانت کند. در شرایطی که مساله فقط توجه به تولید است، وقتی مشکلات بحران‌زا را حل و فصل نکردیم، اگر بنگاه تولیدی جدیدی هم شکل بگیرد در فاصله کوتاه دچار سرنوشت قبلی می‌شود.
عقل سلیم و مفهوم اقتصاد مقاومتی ایجاب می‌کند که در درجه اول به فریاد محتضران بین تولیدکنندگان صنعتی برسیم و بعد تخصیص‌های ارزی و ریالی را براساس برنامه و اولویت‌های توسعه‌گرا در دستور کار قرار دهیم./تعادل

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy