✅ ساخت‌و‌ساز با نصف ظرفیت.. بساز‌بفروش‌ها در انتظار چه رخدادی هستند؟

✅ ساخت‌و‌ساز با نصف ظرفیت
@esfahaneconomy
بساز‌بفروش‌ها در انتظار چه رخدادی هستند؟

طبق آخرین آمارهای رسمی از وضعیت سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در کل کشور، تیراژ ساخت‌و‌سازهای مسکونی در شهرها در سطحی معادل 50 درصد سال‌های رونق قرار دارد به این معنا که بساز‌بفروش‌ها با نصف ظرفیت واقعی بازار، مشغول ساخت مسکن هستند. بهار امسال شهرداری‌های سراسر کشور برای احداث 81 هزار و 976 واحد مسکونی جدید،‌ پروانه ساختمانی برای متقاضیان ساخت صادر کردند که این تعداد واحد در مقایسه با بهار سال 94 رقمی معادل 12 درصد کاهش پیدا کرد. هر‌چند شیب سقوط تیراژ ساخت مسکن در سال جاری نسبت به نرخ رشد منفی سال 93، بهبود پیدا کرده و شتاب کاهش، یک‌چهارم شتاب دو سال گذشته شده است اما آنچه در حال حاضر برای بازار مسکن نگران‌کننده به حساب می‌آید توقف بازار ساخت در رکود دو سال و نیم سال اخیر است.

سال 93، تیراژ ساخت‌و‌سازهای مسکونی بیش از 50 درصد نسبت به سال 92 افت کرد و از 750 هزار واحد مسکونی در سال به حدود 350 هزار واحد مسکونی رسید. به این ترتیب، در سال 93، شدت رکود ساختمانی بر اساس نرخ رشد منفی ساخت‌و‌ساز و مقایسه آن با نرخ رشد منفی بهار امسال، چهار برابر حال حاضر بوده است. بازار کشوری مسکن برای رسیدن به تعادل عرضه و تقاضا در دو سال آینده -‌آن هم با توجه به انتظار شکل‌گیری رونق در معاملات مسکن در سال 96- نیازمند ساخت 900 هزار واحد مسکونی جدید در هر سال است.

تحلیلگران بازار مسکن می‌گویند: آنچه در حال حاضر بساز‌بفروش‌ها را در بیرون بازار ساخت، مشغول خود کرده و مانع از بازگشت سرمایه‌ها به بخش مسکن شده، نرخ بازدهی سرمایه‌گذاری در بازارهای رقیب است. بساز‌بفروش‌ها با تجربه تلخ سال‌های 93 و 94 در سخت‌فروشی آپارتمان‌های نوساز خود، بخشی از دارایی نقدی‌شان را در بازارهایی همچون بازار پول، سرمایه‌گذاری کردند. در هشت ماه اول امسال، بازار مسکن به لحاظ نرخ بازدهی در بین پنج بازار، چهارم شد. در این مدت، بازار پول با پرداخت سود 15‌درصدی سالانه به سپرده‌گذاران، 10 درصد عایدی مثبت در هشت ماه به سرمایه‌گذاران این بازار ارائه کرد که بیشترین نرخ بازدهی محسوب می‌شود./تجارت فردا
به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy