✅تاثیر نوسانات دلار بر تولید (قسمت دوم). ✍ محمد حسین بابالو

✅تاثیر نوسانات دلار بر تولید (قسمت دوم)
✍ محمد حسین بابالو
@esfahaneconomy


به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، رتبه ایران در شاخص آزادي اقتصادي در مقایسه با کشورهاي دیگر در وضعیت مطلوبی نیست و ایران در بین 186 کشور مورد بررسی در رتبه 171 قرار دارد. از سوی دیگر جایگاه کشورمان در شاخص عملکرد رقابت‌پذیری صنعتی در سال‌های گذشته در رتبه 67 قرار داشته که در مقایسه با کشورهای منطقه همچون ترکیه با رتبه 30، مالزی با رتبه 24، روسیه با رتبه 32 و حتی عربستان با رتبه 37، شرایط جذابی نبوده و نیاز به بهبودی سریع و عمیق دارد.



در شرایط رکودی فعلی پتانسیل افزایش قیمت‌ها از سمت رشد قیمت تمام‌شده به سمت بهای محصول عرضه‌شده در بازار محدود است؛ یعنی در صورت افزایش قیمت تمام‌شده، قطعا فروش محصول نهایی با مشکل رو‌به‌رو خواهد شد. این در حالی است که با توجه به افزایش قیمت تمام‌شده در کنار رشد احتمالی تورم تولیدکننده در ماه‌های پیش رو، پتانسیل افزایش تورم از مبدأ رشد تورم تولیدکننده نیز وجود خواهد داشت. با توجه به خودنمایی زیرپوستی رشد نقدینگی در بازار آزاد، شاید از این پس باید شاهد رشد تورم مصرف‌کننده از مبدأ تورم تولیدکننده و افزایش بهای دلار هم باشیم.

از سوی دیگر باید به این نکته نیز اشاره کرد که در صورت افزایش بهای ارز آزاد، قیمت تمام‌شده محصولات نهایی نیز در بازار داخلی افزایش می‌یابد که پتانسیل واردات این گروه‌های کالایی را محدود می‌سازد، ولی این عقب‌نشینی محصولات وارداتی باز هم چندان به نفع تولیدکننده داخلی تمام نمی‌شود، زیرا در هر حال هزینه تولید در سایر کشورها همچون ترکیه یا چین پایین‌تر از هزینه تولید در داخل کشور خودنمایی خواهد کرد، یعنی افزایش احتمالی قیمت‌ها در بازار داخلی در میان‌مدت تا دراز‌مدت، تاثیر چندانی بر حجم واردات بر جای نمی‌گذارد مگر آنکه قیمت تمام‌شده محصولات داخلی در مقایسه با سایر کشورهای جهانی رقم پایین‌تری را به ثبت برساند.



شیوه قیمت‌گذاری مواد اولیه

همان گونه که ذکر شد نوسان بهای دلار در بازارهای کالایی داخلی تاثیر بسیاری بر جای گذاشته که می‌تواند در حجم و وضعیت تولید تغییری جدی ایجاد کند. هم‌اکنون در بورس کالا به‌عنوان مهم‌ترین بازار رسمی کالایی در کشور، کالاهایی همچون فلزات پایه مثل مس، آلومینیوم و روی همچنین ورق‌های فولادی و محصولات نفتی و پتروشیمی با پایه دلار آزاد مورد محاسبه قرار می‌گیرد که افزایش نرخ ارز تاثیری مستقیم بر قیمت‌های پیشنهادی در بورس کالا را به همراه خواهد داشت. این کالاها در شرایطی با ارز آزاد قیمت‌گذاری می‌شوند که در بازارهای جهانی نیز شاهد رشد قیمت‌ها هستیم؛ یعنی هم‌اکنون بازارهای داخلی با دو فاز متفاوت از رشد نرخ رو‌به‌رو هستند که تاثیری جدی را بر روند قیمت‌گذاری‌ها بر جای خواهند گذاشت.

هم‌اکنون در روزهای ابتدایی هفته جاری هستیم و از هم‌اکنون بازارهای کالایی با محوریت بورس کالا پس از هفته‌ای نیمه تعطیل، خود را برای عرضه مواد اولیه بسیاری در بورس کالا آماده می‌کنند بنابراین انتظار رشد غیرمنتظره قیمت‌ها در این بازار، چندان هم دور از ذهن نخواهد بود. با توجه به پتانسیل رشد قیمتی در بورس کالا، شاید بتوان از هم‌اکنون به دستورالعملی جدید برای فرمول قیمت‌گذاری‌ها فکر کرد، زیرا بازار ضعیف فعلی پتانسیل رشد قیمت‌های جدید را نخواهد داشت. این در حالی است که برخی شنیده‌ها از حفظ سطوح قیمتی فعلی در بازار ارز حکایت دارد که در کنار افزایش قیمت‌های جهانی، دشواری‌های جدیدی را برای این بازار رقم خواهد زد. با توجه به ابلاغ آیین‌نامه اجرایی ماده (37) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور شاید بتوانیم از کانالی دیگر به کمک ثبات قیمت‌ها در بازارهای داخلی برخیزیم.
به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
https://telegram.me/esfahaneconomy