تاثیر زبان بدن در سخنرانی، چگونه جذاب‌تر اجرا کنیم؟

تاثیر زبان بدن در سخنرانی، چگونه جذاب تر اجرا کنیم؟


اگر از شما بپرسم: «هنگام آماده شدن برای یک سخنرانی، چقدر از کل زمان خود را به تنظیم زبان بدن‌تان اختصاص می‌دهید؟» احتمالا می‌گویید: «خیلی کم». اکثر ما بیشتر روی محتویات سخنرانی تمرکز می‌کنیم و فراموش می‌کنیم تأثیری که روی مخاطبان می‌گذاریم، بیشتر از طریق زبان بدن، نحوه‌ی صحبت کردن و لحن صدای ماست، نه چیزهایی که می‌گوییم. این مقاله را بخوانید تا با اهمیت زبان بدن در سخنرانی و ۵ تکنیکی که بر جذابیت سخنرانی شما تأثیر می‌گذارند، آشنا شوید.

تحقیقات نشان داده‌اند که توانایی ما برای برقراری ارتباط مؤثر با مخاطبان و تأثیر گذاشتن روی آنها،‌ به صدا و زبان بدن‌مان بسیار وابسته است. این وابستگی آن‌قدر زیاد است که محتویات سخنرانی جایگاه سوم را دارد و تأثیر آن در برقراری ارتباط با مردم فقط ۷٪ است! صدا با ۳۸٪ رتبه‌ی دوم و زبان بدن با تأثیری ۵۵ درصدی، رتبه‌ی اول را در برقراری ارتباط مؤثر با مردم دارد. چرا زبان بدن این‌قدر اهمیت دارد؟

خوب، آیا تا‌به‌حال پیش آمده است که ایمیل یا پیغامی را برای کسی فرستاده باشید و گیرنده، منظور شما را اشتباهی فهمیده باشد؟ خیلی اوقات فراموش می‌کنیم که لغات بدون احساسات، کاملا بی‌معنی هستند.

زبان بدن در سخنرانی

در هرکدام از دوره‌های آموزش‌ مهارت‌های سخنرانی، از شرکت‌کنندگان می‌خواهم به‌یادماندنی‌ترین ارائه‌ای را که در تمام زندگی خود دیده‌اند (خوب یا بد)، به‌یاد بیاورند. خیلی از آنها استادی در دانشگاه یا کارفرمایشان را به‌یاد می‌آورند. سپس از شرکت‌کنندگان می‌خواهم ویژگی‌های برجسته یا چیزی را که بیشتر در ذهن‌شان مانده است، به‌یاد بیاورند. باید بگویم که تا‌به‌حال نشنیده‌ام کسی بگوید: «محتویات آن سخنرانی باورنکردنی بود». اکثر اوقات نکته‌‌ای که توجه مردم را جلب می‌کند، خودِ سخنران یا روش‌های خاص او برای انتقال اطلاعات هستند. بعضی از این روش‌ها شوخی، ارتباط چشمی،‌ توضیحات مختصر و مفید، شخصیت گیرا، مثال‌های ارتباطی، داستان‌ها و … هستند.

با این مقدمه، فکر می‌کنم بهتر باشد به بررسی استراتژی‌هایی بپردازیم که با استفاده از آنها می‌توانید تأثیر مثبت‌تری روی مخاطبان‌تان داشته باشید، ویژگی‌های بدی که شما را از برقراری ارتباط بازمی‌دارند، پنهان کنید و در عین حال ویژگی‌هایی که توانایی‌هایتان را بیشتر می‌کنند، بهبود ببخشید. درنهایت هدف شما این است که تأثیر مثبتی روی مخاطب بگذارید. برای این کار باید همه‌ی نقاط قوت و ضعف خود را در نظر بگیرید. اگر همه‌ی ضعف‌‌هایتان را از بین ببرید ولی چیزی به نقاط قوت‌تان اضافه نکنید، فایده‌ای ندارد.

باید همیشه فکر کنیم چطور می‌توانیم تأثیرگذارتر باشیم. در ادامه چند استراتژی زبان بدن را می‌خوانید که موقع تدریس یا سخنرانی به شما کمک می‌کنند ارائه‌ی بهتری داشته باشید.
۱. در همان ۹۰ ثانیه‌ی اول، توجه‌ی همه را جلب کنید

از لحظه‌ای که اولین بار حضار ما را می‌بینند، ۴ تا ۶ ثانیه وقت داریم تأثیر مثبتی روی آنها بگذاریم. حالا چطور کاری کنیم که اولین تأثیر ما مثبت باشد؟ چگونه می‌توانیم به حضار بفهمانیم کنترل همه چیز را در اختیار داریم و در کارمان وارد هستیم؟ برای این کار، نه‌تنها با استفاده از محتویات سخنرانی، بلکه باید از طریق تسلط خود، شنونده را تحت تأثیر قرار بدهیم.

وقتی به جایگاه سخنرانی رسیدید، چانه‌ی خود را بالا بگیرید، به حضار نگاه کنید، یادداشت‌های خود را پایین بگذارید، به همه لبخند بزنید و از آنها تشکر کنید که برای شنیدن سخنرانی شما آمده‌اند. این بهترین روش برای تأثیر گذاشتن روی حضار است. ولی شمایی که می‌خواهید حرفه‌ای‌تر عمل کنید، بهتر است مقدمه‌ای مرتبط با موضوع پیدا کنید و آن را در ابتدای سخنان خود بگویید یا جمله‌ای مختصر و مفید پیدا کنید که توجه‌ی همه را جلب کند. این جمله ممکن است درباره‌ی آمار یک چیز باشد، یا یک سؤال. همچنین می‌توانید از ابزار کمکی استفاده کنید. هر چیزی که انتخاب می‌کنید، باید جالب باشد و همه را برای ادامه‌ی سخنرانی آماده کند.
۲. حتی اگر به شرایط تسلط ندارید، وانمود کنید مسلط هستید

اعتماد به نفس داشته باشید - زبان بدن در سخنرانی

مادرم همیشه می‌گفت: «اگه بلد نیستی اداش رو دربیار» و حق با اوست. منظور او این نبود که باید آبروی خودم را ببرم یا ادای فهمیدن را دربیاورم. او عقیده داشت گاهی اوقات باید اعتماد بقیه را جلب کنیم و برای این کار نباید احساسات واقعی خود را بروز بدهیم. اگر اضطراب دارم، ترسیده‌ام یا به خودم اطمینان ندارم، اشکالی ندارد، ولی به‌عنوان یک حرفه‌ای نباید کاری کنم م