#ارتباط_موفق ۶ قدم برای آموزش عذرخواهی کردن به کودکان (البته به گمانم خود ما هم نیازمند فراگیری این

#ارتباط_موفق
۶ قدم برای آموزش عذرخواهی کردن به کودکان (البته به گمانم خود ما هم نیازمند فراگیری این مهارت یعنی #عذرخواهی هستیم)

@fannebayan

عذرخواهی یک مهارت است؛ مهارت به رسمیت شناختن حقوق خود و دیگری به هنگام بروز رنجش یا تعارضی در جریان رابطه. هر کدام از ما باید این مهارت و روش مؤثر ابراز آن را فرابگیرد و تمرین کند.

آموزش این مهارت به کودکان باید با سن و سطح رشدیافتگی آن‌ها هماهنگ باشد و چه بهتر که درقالب بازی و گفت‌وگو آموزش داده شود.

آموزش این مهارت باید در محدوده توانایی‌های شناختی و رفتاری کودک باشد؛ یعنی وظایف یا قوانینی که برای کودک تعریف می‌کنیم که به گونه‎ای باشد که او مرتب شکست را تجربه نکند و مجبور به عذرخواهی نباشد.

۱- «من را ببخش!»
به کودک بیاموزیم وقتی کسی را می‎رنجانیم، می‌توانیم به او پیشنهاد بدهیم که ما را ببخشد. اما این فقط یک پیشنهاد است و باید آمادگی شنیدن پاسخ منفی را هم داشته باشیم.

۲- پذیرفتن اشتباه
مهم است که بپذیریم رفتار یا واکنش‌مان اثر بدی روی طرف مقابل گذاشته است. پذیرش این موضوع زمینه درک مسئولیت‎پذیری را فراهم می‎کند. بنابراین تا زمانی‎که کودک متوجه اثر رفتارش نشده، او را وادار به عذرخواهی نکنید. برای درک بهتر این موضوع می‎توانید در شرایط مشابه به او بگویید: «می‎دونم از من رنجیدی و می‎خوام که من رو ببخشی، اما هنوز نمی‌دونم چه کار اشتباهی انجام دادم یا تو از چی ناراحت شدی؟»

۳- پشیمانی
بسیاری از عذرخواهی‌های بچه‌ها برای فرار از تنبیه است و نشانی از پشیمانی در رفتارهای بعدی کودک نمی‌بینیم. اگر کودک از کار بدی که انجام داده، پشیمان نیست بیشتر توضیح بدهید، نظرش را بپرسید. روی این نکته تأکید کنید که تا زمانی که از کارش پشیمان نیست، لازم نیست عذرخواهی کند. برای اینکه پیامدهای رفتارش را بهتر درک کند، می‎توانید تأثیر آن رفتار روی دیگران را با هم بررسی کنید. از کودک بخواهید خودش را به جای طرف مقابل بگذارد و احساساتش را بیان کند. این تمرین کمک می‎کند ارزش اخلاقی عذرخواهی به‎درستی برایش درونی شود.

۴- توضیح و استدلال
اگر برای کار اشتباهی که مرتکب شده‎ایم، دلایلی داشته باشیم و آن‌ها را بیان کنیم و به دیگران هم فرصت دهیم توضیح دهند، برای بخشیدن و بخشیده شدن انگیزه بیشتری فراهم کرده‎ایم.

۵- تکرار نکردن
از مهمترین شرط‎های یک عذرخواهی واقعی، تصمیم جدی برای تکرار نکردن رفتار ناخوشایند است. در نظر داشته باشید که اگر کودک ناخواسته رفتاری را تکرار کرد، عذرخواهی او را بپذیرید و تأکید کنید که چون قصد انجامش را نداشته، می‌پذیرید. خودتان هم وقتی از کودک عذرخواهی می‎کنید، دوباره آن کار را انجام ندهید؛ قوانین عذرخواهی برای شما و کودک‌تان یکسان است.

۶- جبران کردن
جبران کردن، مرحله تکمیلی یک عذرخواهی واقعی و کامل است. شما هم در موقعیت‎های مناسب به کودک بگویید «به‎خاطر اشتباهم متأسفم و می‎خواهم جبران کنم». در آموزش مستقیم به او توضیح دهید که با جبران رفتارمان نشان می‎دهیم مسئولیت آن را پذیرفته و احساس طرف مقابل را به خوبی درک کرده‎ایم. این‎کار هم رضایت دیگری را به دنبال دارد و هم خودمان احساس بهتری خواهیم داشت. تأکید بر این نکته ضروری‌ست که برای دل‌جویی از دیگری یا رفع ناراحتی‌ها هرگز نباید کاری کنیم که به خودمان آسیب بزند. گاهی کودک برای دل‌جویی، جلب نظر دیگری و بخشیده شدن تحت فشار قرار می‎گیرد، چه بسا مجبور می‌شود باج دهد و مورد سوء استفاده قرار بگیرد. (بازنشر از وب سایت الفبا)

کانال آموزش فن بیان و ارتباط موفق

@fannebayan