با ما هر روز کتاب بخوانید::

با ما هر روز کتاب بخوانید::

در زمان قاجاریه توپ جنگی بسیار معروفی در میدان ارگ تهران قرار داشت، که به" توپ مروارید "معروف بود. علت این نامگذاری مشخص نیست، ولی سازنده آن یک استاد کار اصفهانی بود که آنرا به سفارش فتحعلی شاه قاجار ساخته بود.

مردم تهران قدیم نسبت به این توپ یک سری اعتقادات خرافی داشتند، به ویژه زنان بی فرزند و دختران جوان عقیده داشتند که این توپ بخت باز می کند و حاجت برآورده می سازد و در روز های خاصی هم چون چهارشنبه _سوری و بعضی از روز های ماه مبارک رمضان به این توپ دخیل می بستند، و این شعر را می خواندند :

"ای توپ تن طلایی، از غم بده رهایی
بختی جوون و نون دار، روزی بکن ز جایی
ای توپ چاره ها کن، کارم گره گشا کن
صد تا گره به هر نخ من می زنم تو واکن "

حتی برای اینکه سربازان مراقب توپ جلوی این کار را نگیرند به آنها مبلغی پول می دادند. گاهی مجرمان نیز در کنار این توپ بست می نشستند و از شاه و مقامات حکومتی طلب بخشش می کردند.

یکی از کسانی که سعی در براندازی این اعتقادات خرافی داشت، "امیر کبیر"صدر اعظم بلند آوازه ناصرالدین شاه بود، که با تمام کوششی که کرد تنها توانست مانع بست نشینی مجرمان در جلوی این توپ شود، ولی بعد از مرگش دوباره مجرمان این کار را از سر گرفتند.

در زمان رضا شاه این توپ برای همیشه از میدان ارگ برداشته شد و هم اکنون این توپ در جلوی ساختمان شماره هفت وزارت امور خارجه قرار دارد.

کتاب: طهران قدیم
نوشته : جعفرشهری

کانال آموزش فن بیان
@fannebayan