⁠در اسارت جغرافیا - تیم مارشال - نشر مرکز …--------

⁠در اسارت جغرافیا - تیم مارشال - نشر مرکز …--------

در اسارت جغرافیا - تیم مارشال - نشر مرکز


--------

خواندن بخش اول


⁣اما اوکراینی که مکان پایگاه نظامی جدیدی از ناتو باشد برای روسیه غیر قابل پذیرش است. به همین خاطر سال ۲۰۱۴ به محض اینکه رئیس جمهور اوکراین کمی روی خوش به غرب نشان داد، روسیه کریمه رو اشغال کرد. اینطوری دسترسی روسیه به آب گرم بندر سواستوپول تضمین شد.

⁣ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهور قبلی اوکراین با هر دو طرف بازی می‌کرد. با غرب لاس میزد و به مسکو اعلام وفاداری می‌کرد. زمزمه‌هایی از بستن قرارداد تجاری بزرگی با اتحادیه‌ی اروپا اومد که ممکن بود باعث پیوستن اوکراین به اتحادیه‌ی اروپا بشه. اونجا بود که پوتین فشار رو بر اوکراین افزایش داد.

⁣این ضرورت جغرافیایی و حرکت کلی ناتو به سوی شرق، دقیقا نکاتی بود که پوتین در ذهن داشت و جایی گفت که «روسیه خود را در وضعیتی یافت که نمی‌توانست از آن عقب بنشیند. اگر فنری را مدام فشرده کنیم، بالاخره از جا خواهد پرید». فشار ناتو و کشیده شدن دیواری از بالا به پایین در شرق اروپا این فنره.

⁣در حال حاضر آمریکا و اروپا، اوکراین رو به سمت خودشون می‌کشن و روسیه هم سعی داره اون قسمت رو حفظ کنه. آمریکا همچنین در صدده در سالهای آتی نیروهای رومانی و بقیه کشورها از جمله ترکیه رو تقویت کنه. همچنین تنگه‌ی بسفر در دریای سیاه که محل عبور و مرور روس‌هاست رو محدود کنه.


⁣این رو هم در نظر داشته باشیم که بزرگترین برگ برنده‌ی روسیه نفت و گازشه. همین باعث شده بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان خودشون رو تقریبا بی‌طرف نشون بدن. روسیه از این اهرم به عنوان فشار استفاده می‌کنه. دیروز هم خبر دادن بایدن با قطر برای تامین گاز اروپا صحبت کرده.

⁣در شرق روسیه هم چین شاید در دهه‌های آتی بخش‌هایی از سیبری رو بگیره. همین الان مردم زیادی رو گسیل داده به بخش‌های شمالی چین و طوری شده که بسیاری از ساکنان اون نواحی در سیبری با فرهنگ چینی آمیخته شدن. اینم میتونه تهدیدی باشه در دراز مدت برای روسیه.

⁣در قرن بیست و یکم هستیم اما ژئوپلوتیک همچنان وجود دارد. عمق استراتژیک همچنان معنی می‌دهد. تهدیدها همچنان وجود دارد. شاید خیلی از ماها در جزئيات این چیزا رو نبینیم اما در تصویری گسترده‌تر، و از نگاه سیاستمداران، میتونیم به این موارد پی ببریم.

⁣پتر کبیر در وصیت نامه‌ش در سال ۱۷۲۵ نوشته: تا جای ممکن به قسطنطنیه و هند نزدیک شوید. هرکس که بر آن جا حاکم شود حاکم واقعی جهان خواهد بود. پیوسته جنگ به راه بیاندازید و نه تنها در ترکیه، بلکه در ایران هم تا خلیج فارس نفوذ کنید، تا هند پیش بروید».

⁣یکی از نظامیان افراطی روسیه به اسم ولادیمیر ژیرینوفسکی پس از اشغال افغانستان گفته بود که نظامیان روسی پس از اشغال افغانستان باید بتوانند «چکمه‌هایشان را در آب‌های گرم اقیانوس هند بشویند.». آب گرمی که هیچوقت یخ نمی‌بندد و از آنجا می‌توان به کل دنیا دسترسی داشت.

⁣خلاصه: کشور و مردم اوکراین بنا به تعبیر کتاب، در اسارت جغرافیا هستند و درگیر چیزی‌اند که نقشی درش نداشته‌اند. این مختصری بود از بخش اول کتاب «در اسارت جغرافیا» از تیم مارشال. این کتاب به مکان‌هایی روی نقشه می‌پردازه که هیچوقت روی آرامش نمی‌گیره

⁣از مناقشات هند و پاکستان بر سر مناطق مرزی گرفته تا تبت و شهر سین کیانگ (اویغورها) و خاورمیانه. این دید رو به ما میده که بتونیم از دید یک سیاستمدار و با توجه به نقشه‌ی جغرافیایی این مناقشات رو بررسی کنیم.


در اسارت جغرافیا - تیم مارشال - نشر مرکز

------
@friedrish