نسل گفت و گو

نسل گفت و گو

تجربه حضور در برنامه «گفت و شنود اقتصادی» - که به همت دکتر مرتضی کاظمی عزیز برگزار می‌شود - یکی از شیرین‌ترین بخش‌های سفرم بود. وقتی وارد جلسه شدم دوستان مجازی زیادی را دیدم که هیچ گاه یا برای سال‌های طولانی هم را از نزدیک ندیده بودیم. جالب بود که از دور و در فضای مجازی، تنها تعامل من و برخی از این دوستان یادداشت‌های انتقادی - گاه تند - علیه هم‌دیگر بود ولی در فضای واقعی، انگار داشتم دوستان قدیمی نزدیکی را ملاقات می‌کردم. یکی از شیرین‌ترین تجربه‌های زندگی وقتی است که رفتار «بالغانه» بین طرف‌های یک تعامل را تجربه می‌کنی: توانایی برقرای ارتباط انسانی متمدنانه و هم‌دلانه، در عین اختلاف نظرهای فکری.

مرتبط با همین موضوع، یکی از دوستان سیری از تعامل ۱۵ ساله نسل جوان اقتصاددانان ایرانی در فضای وبلاگ‌ها و شبکه‌های اجتماعی و تلگرام و الخ را تشریح کرد و به نکته جالبی اشاره کرد: این نسل چون از ابتدای کارش رییس و مدیر و استاد و مراد و امثال آن نبوده و به عنوان یک فرد جونیور در فضای تعامل مجازی بالیده و رشد کرده است، به اختلاف نظر و تنوع سلیقه‌ها و نقد شدن و قبول اشتباه و انحصاری نبودن دانش عادت کرده است و ارزش گفت و گو را خوب درک می‌کند. برخی از ما - از جمله خودم - در جلسه رفتار گذشته خودمان را به یاد آوردیم که «ضد گفت و گو و انحصارطلبانه» بود ولی به مرور زمان آموختیم که از این شیوه دست بکشیم و تعامل را پیشه کنیم.

ترکیب این تجربه‌های زیسته احتمالا باعث شده که این نسل جدید - بر خلاف برخی افراد مشهور نسل قبلی -، رفتار مونولوگ‌وار و خطابه‌ای و ضددیالوگ پیشه نگیرد و از یک نقد ساده یا یک نظر فنی متفاوت بر آشفته نشود. آگاهی بر این نکته و فرصتی که برای هم‌کاری و تعامل بین نسل جوان اقتصاددانان از گرایش‌های مختلف علمی وجود دارد به نظرم یکی از جمع‌بندی‌های امیدوارکننده جلسه بود.

از نظرات دقیق و مفیدی که خوانندگان کانال ارسال کردند هم خیلی بهره بردم. در حالی نهایی‌ کردن یادداشت‌های جلسه هستم و به زودی متن ارائه و چکیده نظرات شرکت‌کنندگان را در یک فایل یک‌پارچه منتشر می‌‌کنم.

@hamed_ghoddusi تماس با نویسنده
@hamedghoddusi