🔥طرح ارز بنزین (پترول کوین).. ✍️نیما شمساپور (دانشجوی دکتری مهندسی سیستم‌های انرژی)

🔥طرح ارز بنزین (پترول کوین)

✍️نیما شمساپور (دانشجوی دکتری مهندسی سیستم‌های انرژی)
سجاد باقرپور (کارشناس ارشد مهندسی سیستم‌های انرژی)ك

✅بنزین به‌عنوان حامل انرژی، یکی از اقلام پرمصرف محسوب می‌شود به‌طوری‌که متوسط مصرف آن در سال 96، 80 میلیون لیتر در روز بوده است و با روند فعلی پیش‌بینی می‌شود متوسط مصرف روزانه در سال 97 به 87 میلیون لیتر برسد. حتی افزایش مصرف آن به 122 میلیون لیتر در روز در اواخر تیرماه سال 97، موجب شد نگرانی‌ها در مورد شدت مصرف این حامل سوخت تشدید شود. از طرفی با توجه به تغییرات در بازار ارز، تأخیر در اصلاح قیمت بنزین باعث شده است که علاوه بر ایجاد چرخه فساد، مصرف آن نیز به‌صورت روزافزون شدت یابد. همچنین فرآیند اصلاح قیمت بنزین به‌ دغدغه اصلی دولت‌ها تبدیل‌شده است. این نوشتار طرحی ارائه می‌دهد که بتوان علاوه بر حل چالش‌های مربوط به بازار بنزین از فرصت کنونی به‌عنوان فرصتی برای حل مسئله یارانه‌های نقدی استفاده کرد.
طرح حاضر که می‌تواند راهکاری عملی برای قیمت‌گذاری بنزین و پرداخت یارانه‌ها باشد، شامل مراحل زیر است:
یارانه نقدی 45500 تومانی که در حال حاضر به هر فرد پرداخت می‌شود، به‌صورت کامل حذف و منابع حاصل در زیرساخت‌های تولید نفت سرمایه‌گذاری شود.
به‌جای یارانه نقدی، به هر ایرانی بالای 18 سال، به‌اندازه مشخصی اعتبار استفاده از بنزین به‌طور ماهانه تعلق گیرد که با توجه به جمعیت بالای 18 سال کشور و مصرف متوسط کنونی بنزین، 40 لیتر در ماه اعتبار پیشنهاد می‌شود. به‌منظور نظارت مردم بر تولید نفت کشور و ملموس کردن تأثیر تولید نفت بر زندگی مردم، می‌توان سهمیه تعلق‌گرفته به مردم را متناسب با تولید نفت کشور تعیین کرد؛ به‌عبارت‌دیگر سهمیه کل پرداختی، درصد ثابتی از تولید نفت کشور باشد. این سهمیه‌ها می‌تواند به‌جای کارت سوخت در کارت ملی هوشمند افراد بارگذاری شوند که با این روش می‌توان مصرف هر فرد را رصد و از قاچاق بنزین به‌شدت جلوگیری کرد.
بازاری آنلاین به‌منظور خریدوفروش اعتبارات شکل بگیرد که افراد بتوانند مازاد مصرف خود را از اعتبار تعیین‌شده تقاضا یا مازاد اعتبار خود را در این بازار عرضه کنند. یکی دیگر از کارکردهای دیگر این بازار کشف قیمت واقعی بنزین در داخل کشور است به‌طوری‌که قیمت تعادلی بنزین در این بازار مشخص می‌شود.
افراد می‌توانند بعد از عرضه بنزین خود در بازار آنلاین ارز بنزین، مبالغ خود را به‌صورت ماهانه از این بازار آنلاین برداشت کنند.
نهادی به‌عنوان تنظیم‌گر بازار بنزین شکل بگیرد که نوسانات شدید قیمتی را کنترل کند به‌طوری‌که قیمت را بین قیمت فعلی (کف قیمت) و قیمت فوب خلیج‌فارس (سقف قیمت) تنظیم کند. کارکرد این نهاد به این صورت است که در قیمت‌های پایین شکل‌گرفته در بازار آنلاین، به‌عنوان خریدار وارد بازار می‌شود تا از کاهش بیشتر قیمت‌ها جلوگیری کند و در قیمت‌های بالای شکل‌گرفته به‌عنوان فروشنده عمل می‌کند و مانع افزایش بیشتر قیمت‌ها می‌شود.


‌ @economistfarsi
🌐کانال اکونومیست فارسی