🅾 جستجو و نجات در ارتفاعات سیالان:

🅾 جستجو و نجات در ارتفاعات سیالان:

انجمن پزشکی کوهستان ایران: گزارش جستجو و نجات در بلندی های قله 4250 متری سیالان:

به گزارش روابط عمومی هیئت کوهنوردی و صعود های ورزشی استان قزوین مطلع شدیم روز سه شنبه مورخه 12 خرداد یک تیم کوهنوردی متشکل از چهار نفر از دانشجویان دانشگاه بین اللملی امام (ره) که قصد گذار از گردنه 4000 متری سیاهلان را داشته تا وارد استان مازندران شوند، بعد از عبور از گردنه، به علت تغییر ناگهانی هوا، پایین آمدن دما و بارش برف و از سویی روبرو شدن با تاریکی، عملا مستأصل شده و از ادامه مسیر باز می مانند، خوشبختانه موبایل آنتن داده و با دوست شان تماس گرفته و تقاضای کمک می کند تا با همکاری هلال احمد وتیم امداد و نجات هیئت استان این تیم در حالیکه مصدوم هم داشته امروز چهارشنبه 13 خرداد به سلامت بر گردند.

تحلیل خبر: خبر همین بود اما تحلیل خبر این حادثه در نقد آسیب شناسی آن بسیار مهمتر ازخبر است!!!

اصلی ترین شعار کمیته جستجو نجات هیئت کوهنوردی بر پایه پیشگیری بنا شده است، زیرا امداد پر مخاطره و پر هزینه است و می تواند حتی جان امداد گر را بگیرد. این پیشگیری بر پایه اصول زیر تعریف می شود:

داشتن اطلاع کافی از شرایط جوی
اطلاع سرپرست برنامه، از حجم برنامه ، سختی و دشواری آن و فصل مناسب اجرای آن، و اطلاع رسانی به اعضای گروه
داشتن اطلاع کافی از توانمندی اعضاء
اطلاع نمودن هیئت کوهنوردی از برنامه خود، جهت مشورت در خصوص اجرا و یا عدم اجرای برنامه ومهتر از آن اطلاع داشتن هیئت از اینکه برنامه ای با مشخصات ذکر شده در منطقه مشخص در حال اجراست، زیرا اولین اقدام به کمک در صورت سانحه، از سوی کمیته جستجو نجات هیئت با همکاری بسیار خوبی که با هلال احمر ایجاد شده، صورت می گیرد.
هرگز نسبت به موبایل یا دستگاه جی پی اس خود اعتماد نداشته باشید، زیرا این وسایل همیشه نمی توانند به شما کمک کنند.
حال با ذکر اصول پیشگیری به آسیب شناسی برنامه گذر از گردنه قله سیاهلان پرداخته، تا دریابیم چرا این برنامه، از شاخصه ها یک برنامه موفق دور بوده است !!! هر چند شاید برنامه هایی با این ویژگی برگزار شده که این اصول را رعایت نمی کنند اما موفق به پایان می رسد، این درست مثل نبستن کمر بند ایمنی و سالم ماندن در تصادفات است که توجیه ای بر پایه خرد و منطق نیست !!!

و اما آسیب شناسی:

امروزه به راحتی می شود با مراجعه به سایت های هواشناسی پیش بینی هوا داشته باشیم، که در این برنامه رعایت نشده بود.

نکته بعدی که رعایت نشده بود عدم انتخاب درست در خصوص فصل مناسب اجرای برنامه بود، شاید این تیم خیلی خوش شانس بوده که پایین تر نرفته در غیر این صورت با برف چال های انبوه مواجه می شدند( بویژه امسال که بهار دیر آغاز شد) که در عبور از آنها قطعا با مشکل روبرو می شدند.

براحتی می توان تصور کرد که عدم شناسایی از توانمندی اعضا و اینکه این نفرات چقدر با هم برنامه داشته و اطلاع از روحیه نفرات تا چه حد بوده است، قطعا زیاد مطلوب نبوده است. زیرا فراموش نکنیم این عزیزان تنها یک تیم کوهنوردی بوده، نه یک گروه کوهنوردی رسمی!!! ، حال بگذریم که این نکته بسیار مهم در گروه های رسمی ما شاید کمتر رعایت می شود.

عدم اطلاع رسانی برنامه به هیئت کوهنوردی از دیگر نقاط ضعف این برنامه محسوب می شود همنطور که اشاره شد، این اطلاع رسانی هم اقدام به امداد را مرتفع می سازد و مهمتر اینکه نتیجه این اطلاع رسانی منجر به مشورت شده، تا شاید جلوی اجرای برنامه گرفته شود و یایک برنامه جایگزین پیشنهادی، لذت بیشتری از طبیعت برده شود.

و نکته مهم دیگر اینکه تصور کنید موبایل آنتن نمی داد در این صورت متاسفانه شاهد سانحه بدی در کوهستان بودیم…

فراموش نکنیم، کوهستان مکانی زیباست و به همان میزان پر خطر و پر فریب ، پس برای آنکه فریب نخوریم باید کوهستان را خوب شناخت و به آموزش های اصول و فنون آن احترام بگذاریم.

لازم به توجه است ضمن آنکه هنوز در ارتفاعات شرایط زمستانی و خطر سقوط از برف چال وجود دارد حتما هیئت کوهنوردی استان را از برنامه خود مطلع نمائید ( حسین تسنیمی مسئول کار گروه جستجو و نجات کوهستان 09123814180 )، اینکه در اطلاع رسانی همکاری نکنید و در امداد ، کنارتان باشیم کمی بی انصافی و سخت خواهد بود.

در پایان از تلاش امدادگر خوب هیئت جناب آقای علی رشوند که همراه دو نفربه منطقه اعزام شده و آقایان تقی سیمیاری، علی کتابی و غلامرضا کریمی که اعلام آمادگی نموده و همچنین همکاری صمیمانه هلال احمر معلم کلایه آقای احمد انصاری و همکارانش کمال تشکر و سپاس را داریم.

انجمن پزشکی کوهستان ایران: از تلاشگران عرصه جستجو و نجات کوهستان هیات کوهنوردی استان قزوین صمیمانه سپاسگزاریم.
دکتر حمید مساعدیان