🅾 چرا حوادث کوهستان به اتفاق می‌افتد؟

🅾 چرا حوادث کوهستان به اتفاق می افتد؟

انجمن پزشکی کوهستان ایران: بدنبال بروز حادثه کوهنوردی در دماوند و مفقود شدن یکی از کوهنوردان هرمزگانی یکی از کوهنوردان دلنوشته ای ارائه کرده اند که در ذیل می آید:

امروزه با گسترش سیستم تلگرام و فضای مجازی شاهد این هستیم که هر کس که برای چند بار پا به کوهستان و مناطق کوهستانی گذاشته و چند مسیر کوهنوردی را رفته و در طول مسیر با چند نفر آشنا شده، یک گروه تلگرام درست میکند و خودش رو بعنوان یک لیدر و کوهنورد معرفی کرده و شروع به بردن و همراه کردن افراد و دوستان به کوهستان میکند، بدون اینکه آموزشی دیده باشد و اطلاعات کافی از اصول صحیح کوهنوردی داشته باشد و از میان همین تیم ها، باز لیدرهای جدیدی ظهور پیدا میکنند و به شیوه قبلی شروع به جمع آوری نیرو برای گروه شان میکنند.

خلاصه داستان همین طور ادامه پیدا میکند و بدون هیچ آموزشی این گروه ها رشد پیدا میکنند، تا در مسیری دچار حادثه میشوند، و در این هنگام است که یک جامعه رو دچار مشکل میکنند از امدادگر گرفته تا سایر کوهنوردان و ارگانهای مرتبط با ورزش کوهنوردی نظیر هیات ها و فدراسیون، گروه ها و باشگاه های کوهنوردی.

حتما از این موارد همه دوستان دیده اند که تعدادشان هم کم نیست، در این شرایط سرپرست گروه با کپی برداری مطالب از گروه های دیگر سعی بر این می کنند که خودشان را یک انسان مطلع از کوهستان جلوه بدهند.
متاسفانه هیچ قانونی هم نیست که بشود جلوی این گروه ها رو گرفت و اعضاء گروه هم اطلاعات کافی ندارند، فدراسیون هم در این مورد نمی تواند کار جدی و با ضمانت اجرایی انجام دهد و تنها میتواند فرهنگ سازی کند. از میان همین گروه افرادی بعد از چند تا صعود عزم رو جزم میکنند و بار رو برای صعود به قله دماوند می بندند، بدون اینکه اطلاعات کافی درباره بیمارهای کوهستان و مشکلاتش داشته باشند، در هوای خراب و طوفانی صعود کرده و باعث مرگ خودشان و یا دیگران و آسیب به جامعه کوهنوردی و ورزشی کشور و به خطر انداختن جان نیروهای امدادی میشوند.
از این اتفاقات بسیار شنیده ایم، ولی این را باید بدانیم که در کوهستان مردن، شهید شدن نیست، افتخار نیست،
بنظرم بهتر است افرادی که قصد عضو شدن در گروه های کوهنوردی را دارند اول بدانند که آیا اصلا این گروه مجوز برای برگزاری برنامه های کوهنوردی دارد یا نه؟؟؟
آیا سرپرستان این گروه اصلا مجوز لازم را داشته و یا آموزش لازم را دیده اند یا خیر؟
آیا سرپرست در صورت بروز مشکل و حادثه ای دارای شرایط لازم جهت نجات جان همنوردان خود را دارد؟
آیا کارت مربیگری یا راهنمای کوهستان را دارد یا نه؟؟؟
آیا اگر مشکل جدی پیش بیاید توانایی پرداخت مالی لازم جهت دیه و یا هزینه های جاری را دارد؟؟؟
آیا اعضاء گروه بیمه هستند و اگر اعضاء بیمه شدن، مجوز لازم برای ارائه گزارش به مراجع قضایی و قانونی را دارد؟؟؟
آیا میدانید اگر بیمه هم باشید ولی مجوز رسمی جهت اجرای برنامه نداشته باشند بیمه هیچ اقدامی برای مصدوم انجام نمیدهد، درست مثل ماشینی که بیمه دارد ولی راننده گواهینامه ندارد،
پس حالا که قصد داریم به انجام فعالیت های کوهنوردی برویم بهتر است در باشگاه ها و گروه هایی عضو شویم که دارای مجوز رسمی فعالیت هستند، و این موضوع را میتوان از هیات های کوهنوردی هر استان یا شهر پرسید،

با عضویت در این گروه ها و آموزش دیدن از حوادث کوهنوردی جلوگیری نمایید،
انشاءالله که دیگه شاهد هیچ حادثه ناگواری در کوهستان نباشیم.

نویسنده: علی عسگری - مربی و راهنمای کوهستان

انجمن پزشکی کوهستتن ایران