✅ از برندگان دیگر نوبل اقتصاد، رابرت شیلر در سال ۲۰۱۳ است که در حوزه بحران‌های مالی و بازارهای مالی و مالی رفتاری پژوهش می‌کند

✅ از برندگان دیگر نوبل اقتصاد، رابرت شیلر در سال ۲۰۱۳ است که در حوزه بحران‌های مالی و بازارهای مالی و مالی رفتاری پژوهش می‌کند. او هم آدم جالبی است که یک گفت‌وگو از وی را با عنوان «مسیر آینده حباب‌های قیمتی در بازار جهانی» در سال ۱۳۸۹ ترجمه کردم که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شد و سپس در کتاب «ایده های جذاب در گفتگو با بزرگان اقتصادی و مالی» توسط انتشارات نوید مهر با حمایت کارگزاری بانک کشاورزی آوردیم.
منتظر بودم نظر وی را درباره برنده جایزه نوبل امسال بنویسم که یک روز بعد در سایت پراجکت سیندیکت منتشر کرد با عنوان «شگفتی‌سازی دیگر نوبل برای علم اقتصاد»

1️⃣ یکی از قشنگ‌ترین بخش‌های مقاله درباره تالر که در پایان آمده است:
«ریچارد تالر در پژوهش‌های خود نشان داده است چگونه کندوکاوهای اقتصادی را به شکل قاطعانه‌تری بر مسائل واقعی و مهم متمرکز سازیم. برنامه پژوهشی او دو ویژگی غمخوارانه و با عقل جورآمدنی داشته است و او مسیر پژوهشی‌ای برای دانشوران جوان و مهندسان اجتماعی ایجاد کرده است که نشانه آغاز یک انقلاب علمی واقعی و بادوام است.»

2️⃣ شیلر همچنین با سرجمع کردن اقتصاددانان رفتاری (از دید خودش) که نوبل گرفتند به نام‌های جورج آکرلوف، رابرت فوگل، دانیل کانمن، الینور استروم، و خودش می‌نویسد: «با افزوده شدن تالر، ما اینک تقریبا 6 درصد از تمام جوایز نوبل اقتصاد تاکنون اعطاشده را تشکیل می‌دهیم.»
اما ظاهرا یادش رفته است از هربرت سیمون که در سال ۱۹۸۷ به عنوان نخستین شخص در عرصه اقتصاد رفتاری و مدیریتی نام برد. البته اگر عقب تر برویم از کینز و حتی آدام اسمیت با کتاب احساسات اخلاقی هم می‌توان به عنوان قدمای این رشته نام برد.

3️⃣ یک جای دیگر نوشته هم نکته مهمی دارد و در پاسخ به طرفداران انتخاب عقلایی و مخالفان رویکرد روانشناسی که ادعا می‌کنند:
«ما صرفا با مشاهده اینکه هیچ اسکناس ده دلاری بر روی پیاده‌روهای خیابان وجود ندارد می‌توانیم چیزهای زیادی درباره رفتار مردم بیاموزیم. هر اندازه که برخی مردم در برابر اصول روانشناسی سر خم می‌کنند، می‌توان شرط بست که آنها هر پولی را که در پیاده‌رو به چشمشان بخورد برخواهند داشت.»
شیلر چنین می‌گوید:
«تردیدی نیست که مردم هیچ مشکلی در برانگیختن خود برای برداشتن اسکناس ده دلاری که در پیاده‌رو پیدا می‌کنند ندارند. اینجا مسئله‌ای به نام خودکنترلی نداریم. اما آنها بسختی خواهند توانست در برابر وسوسه و میل به خرج کردن آن پول بادآورده مقاومت کنند. نتیجه اینکه، بیشتر مردم مقدار بسیار اندکی برای سال‌های بازنشستگی خود خرج خواهند کرد.»

4️⃣ همچنین نمی‌دانم چرا هیات اعطاکننده جایزه نوبل اقتصاد، شخص (یا اشخاص) دیگری را در کنار تالر مستحق این جایزه ندانسته است. یکی از این افراد می‌توانست ارنست فهر (Ernst Fehr) که در دانشگاه زوریخ سوئیس کار می‌کند باشد.

5️⃣ بحث اقتصاد رفتاری را تا اواسط هفته آینده ادامه می‌دهم و سپس وارد موضوعات گوناگون دیگر می‌شوم.