«پیچیدگی‌های غیر قابل انتظار شهرهای آینده»

«پیچیدگی‌های غیر قابل انتظار شهرهای آینده»

«پیچیدگی‌های غیر قابل انتظار شهرهای آینده»

این گفت‌وگوی جالب بین یک ریاضیدان و یک معمار درباره استفاده از کلان‌داده‌ها برای شناخت مسایل و پیچیدگی‌های زندگی شهری را سال ۱۳۸۷ (هنگام تدریس درس اقتصاد شهری در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد) همراه با خانم فاطمه علی‌اکبری از دانشجویان آن کلاس ترجمه کردیم.

گزیده‌ای از گفت‌وگو

کارلو راتی: ما نقشه‌‌‌‌هایی با مقیاس‌‌‌‌های متفاوت داشتیم. در یکی از آنها، نیویورک فقط یک نقطه بود. اما وقتی آن را بزرگنمایی کردیم، توانستیم شهر را با مقیاس و وضوح ۲۰۰ در ۲۰۰ متر ببینیم. بنابراین کاملا دقیق و ریزدانه است. برای مثال، با بررسی ناحیه کوینز توانستیم بفهمیم تعداد زیادی تماس تلفنی با کشور گویان انجام شده است. با خود گفتیم احتمالا داده‌‌‌‌های دریافتی از شرکت AT&T را به درستی تجزیه و تحلیل نکرده‌‌‌‌ایم. سپس به سایت رفتیم و متوجه شدیم واقعا این تماس‌‌‌‌ها از نیویورک بوده است یعنی مربوط به یکی از جوامع اصلی گویان‌‌‌‌نشین در خارج از کشور گویان. چیزهای جالب زیادی مثل این، از این اطلاعات به دست آمد.

استیون استروگاتز: فرایند مجسم ساختن ارتباط تلفنی بین جوامع مختلف در مقیاس جهانی، به ما حس متفاوتی از جهانی که در آن زندگی می‌‌‌‌کنیم می‌‌‌‌دهد. چیزی از نوع رازآمیزبودن شبکه‌‌‌‌های پیچیده و جهانی‌سازی. بنابراین بسیاری از چیزهایی که امروزه با آن روبه‌رو هستیم چه در اکوسیستم‌‌‌‌ها یا در تغییرات جهانی آب و هوا یا در علم اقتصاد، دربرگیرنده این شبکه‌‌‌‌های پیچیده هستند که ما واقعا در فهمیدن آنها مشکل داریم ، تا حدی به این دلیل که ما نمی‌‌‌‌توانیم آنها را ببینیم. من از خود می‌‌‌‌پرسم که آیا این بررسی‌‌‌‌ها می‌‌‌‌توانند نوعی از درک شهودی جدید به ما بدهند.

کارلو راتی: نکته جالب این است که میزان اطلاعاتی که ما می‌‌‌‌توانیم در ذهن مجسم کنیم واقعا افزایش یافته است. اینک اطلاعاتِ تا پیش از این نامریی بیشتری را به عرصه فضای فیزیکی وارد می‌‌‌‌کنیم. و با مریی ساختن آنها، با تجزیه و تحلیل آنها، امکان تاثیرگذاری بر ذهنیت و تصورات مردم از آنها را پیدا کردیم. با دقت در شبکه‌‌‌‌های تلفن همراه می‌‌‌‌توان یک شهر را همچون ارگانیسمی زنده دید موجودی که دایم نبض‌اش می‌‌‌‌زند.

استیون استروگاتز: بلی، ایده‌‌‌‌ای که به شهرها به این شیوه نگاه شود خیلی چالش برانگیز و جالب است. ما همیشه شهرها را به صورت مناطق جغرافیایی انباشته از انسان‌‌‌‌ها تصور می‌‌‌‌کردیم و حس پویای خیلی روشنی از آنچه اتفاق می‌‌‌‌افتد از تپیدن نبض شهرها به این شیوه‌‌‌‌ای که شما گفتید نداشتیم.

goo.gl/bzq73c