راهنمای خرید تلسکوپ. بخش اول

راهنمای خرید تلسکوپ. بخش اول
یکی از پر سوال ترین موضوعات در دنیای نجوم عمومی بحث خرید و راهنمایی در خرید #تلسکوپ است.
همه علاقمندان به دنیای شگفت انگیز ستاره شناسی می خواهند تلسکوپی داشته باشند و با آن به کاوش زیبایی های آسمان شب بپردازند. ولی در هنگام خرید،تردیدها کار را دشوار می کند،کدام تلسکوپ را بخرم؟ برای خرید تلسکوپ نباید عجله کرد و نجوم را حتماً نباید با تلسکوپ شروع کرد. ولی شما که مطالعه کافی کرده اید و حالا نیاز داشتن تلسکوپ را حس می کنید به موارد زیر دقت کنید

بزرگنمایی واقعی تلسکوپ چقدر است؟
گول شعارهای تبلیغاتی را درباره بزرگنمایی تلسکوپ نخورید. در بعضی از این تبلیغات می نویسند: با بزرگنمایی بیش از ۵۰۰ برابر.از نظر متخصصین بزرگنمایی مهمترین خصوصیت یک تلسکوپ نیست. تلسکوپ ها را می توان طوری ساخت که بزرگنمایی بسیار زیادی داشته باشند،اما برای بدست آوردن بیشترین بزرگنمایی تلسکوپ،باید این نکته را در نظر داشت که تصویر بدست آمده باید واضح و از کیفیتی قابل قبول برخوردار باشد. این در صورتی است که به ازای هر ۲/۵ سانتی متر قطر شیئی تلسکوپ،نباید بیش از ۵۰ برابر بزرگنمایی به دست آورد. پس بهترین بزرگنمایی قابل قبول برای یک تلسکوپ ۳ اینچی (۷۵میلیمتری) ۱۵۰ برابر است. استفاده از بزرگنمایی های بیشتر (استفاده از چشمی های با فاصله کانونی کم) تصویری نا واضح و مات به دست خواهد داد.

کدام تلسکوپ؟ #شکستی، #بازتابی یا #اشمیت_کاسگرن؟
تلسکوپ ها را به دو نوع اصلی شکستی و بازتابی تقسیم می کنند. در تلسکوپ شکستی از یک عدسی برای جمع آوری و کانونی کردن نور استفاده می شود. در تلسکوپ بازتابی یک آینه مقعر،نور را کانونی می کند. هر دو برای رصد مناسبند. اما هر کدام مزایایی خاص دارند. تلسکوپ های بازتابی اغلب گشودگی زیاد دارند، اما نسبتاً ارزان هستند. عدم ایجاد نور و رنگ کاذب و همچنین نسبت کانونی بالاتر از دیگر مزایای این نوع تلسکوپهاست.اما فاقد تضاد نوری لازم می باشند.
با وجود این تلسکوپ های شکستی معمولاً تصاویری واضح تر نسبت به تلسکوپ های بازتابی به دست می دهند. این نوع تلسکوپها گرد و خاک نمی گیرند،اپتیک آنها نیاز به تنظیم شدن ندارد. اما شکست نامنظم پرتوها باعث ایجاد رنگهای کاذب حول جسم می شود که این مشکل با عدسی اضافه تصحیح می شود.
منجمان آماتوری که می خواهند جزئیات سطح سیارات را نگاه کنند از تسلکوپ شکستی، و آنهایی که می خواهند به اجرام کم نور مثل سحابی ها و کهکشان ها نگاه کنند از تلسکوپ بازتابی استفاده کنند.
نوع سومی هم از تلسکوپها که تقریباً ترکیبی از این دو نوع است به نام کاتادیوپتریک نامیده میشود که در آنها از آینه مقعر به عنوان شیئی و از یک عدسی تصحیح کننده در جلوی لوله تلسکوپ استفاده می شود. به این نوع تلسکوپ اشمیت-کاسگرن هم گفته می شود. حسن این نوع تلسکوپ ها در آن است که معمولاً طول لوله تلسکوپ کمتر است و عدسی ابتدای لوله نقش تصحیح کننده پرتوهای نور را دارد. این مدل ها هم محسنات تلسکوپ های بازتابی و هم شکستی را دارا است و حجم کم آنها حمل و نقل شان را ساده می کند. اما قیمت آنها کمی گران است.
@keyhan_n1