👽پارادوکس فرمی: چرا خبری از بیگانگان فضایی نیست؟

👽پارادوکس فرمی: چرا خبری از بیگانگان فضایی نیست؟

🛰تقریبا ۷۰ سال پیش، فیزیکدان برنده جایزه نوبل «انریکو فرمی» این سوال مشهور را پرسید: «پس دیگران کجا هستند؟» او با این سوال به موجودات فضایی اشاره می کرد که با توجه به قدمت طولانی کهکشان راه شیری و میلیاردها سیاره قابل سکونتش ظاهرا باید تاکنون خودشان را نشان داده بودند. اما فضا بسیار بزرگ است و فاصله میان ستاره‌ها زیاد است. پس منطقی است که فکر کنیم سیگنال‌های حیات هوشمند بیگانه با وجود محدودیت سرعت نور، هنوز به ما نرسیده باشند.

به گزارش بیگ بنگ، اما هر وقت بحث برخورد با فرازمینی‌ها می‌شود، باور عمومی این است که آن‌ها بسیار پیشرفته‌تر از ما هستند. این باور به طول‌ عمر مورد انتظار فنی برای یک تمدن ربط دارد. بیایید فرض کنیم که عدد عادی برای این موضوع کمتر از هزار سال باشد و ما ۱۰۰ سال از طول عمر پیشرفته‌ی خود را( از زمانی که ارتباطات رادیویی ممکن شده است) پشت سر گذاشته‌ایم. از استدلال‌های آماری و تصور نقطه ‌شروع‌های تصادفی در زمان، اکثر تمدن‌های بیگانه بایست در این دوره‌ی پیشرفت بسیار جلوتر باشند.

خیلی خودخواهانه به نظر می‌رسد باور کنیم که می‌توانیم انگیزه‌هایی که آن‌ها می‌توانند برای رفتارشان با یک تمدن سطح پایین‌تر مثل ما داشته باشند را متصور شویم. با این حال، بعضی تلاش می‌کنند پارادوکس فرمی را با یک فرضیه‌ی باغ‌وحش( یا ترجیحا یک ذخیره‌گاه طبیعی) توضیح دهند. این فرضیه می‌گوید که بیگانه‌ها ما را مثل کاری که ما با یک ذخیره‌گاه طبیعی می‌کنیم تنها گذاشته‌اند؛ آن‌ها در کار ما دخالت نمی‌کنند تا به ما اجازه دهند آزادانه و با مسیر خودمان رشد و توسعه پیدا کنیم. موجودات هوشمند فرازمینی آنجا هستند ولی هیچ‌وقت خود را نشان نمی‌دهند. در عوض٬ آن‌ها نقش مشاهده‌کننده را ایفا‌ء خواهند کرد.

هر چند فرضیه‌ی باغ‌وحش چند نقطه‌ضعف مشخص دارد. یکی این است که هوش زمینی اخیرا به وجود آمده است و تماشا یا نگه‌داری یک قرنطینه از جانداران تک‌سلولی به نظر نمی‌رسد کار خیلی مفیدی باشد. در چنین موردی آن‌ها باید بسیار عجله داشته و با تشخیص هوش، سریعا یک ذخیره‌گاه طبیعی را تشکیل داده و خود را نامرئی کرده باشند. مشکل دیگر این نوع سناریو این است که نمی‌توان آن را آزمایش کرد. اگر تمدن‌های برتر می‌خواهند پنهان بمانند، هر چقدر هم تلاش کنیم، احتمال دارد هیچ‌وقت نتوانیم وجود آن‌ها را ثابت کنیم. اگر شما بخواهید علت عدم رویارویی بشر با بیگانگان را بنویسید، چه عاملی را دخیل می دانید؟

📚برشی از کتاب “در جستجوی حیات بیگانه” نوشته پیتر لینده با ترجمه: امیرحسین سلیمان میگونی از سایت بیگ بنگ.
@keyhan_n1