‍ شفق قطبی در اورانوس.. شفق قطبی یکی از پدیده‌های جوی کره زمین است

‍ شفق قطبی در اورانوس

آژانس فضایی اروپا اخیرا در حساب کاربری خود در اینستاگرام تصویری شگفت‌انگیز از شفق قطبی در سیاره اورانوس را منتشر کرده است.

آیا می‌دانستید که آب‌وهوای فضا حتی بر مناطق دورتر از سیستم خورشیدی ما نیز تاثیر می‌گذارد؟ شفق قطبی یکی از پدیده‌های جوی کره زمین است. شفق قطبی پدیده ظهور نورهای رنگین و متحرک در آسمان شب است و معمولا در عرض‌های نزدیک به دو قطب زمین بر اثر برخورد ذرات باردارِ باد خورشیدی و یونیزه شدن مولکول‌های موجود در یون‌سپهر زمین به وجود می‌آید.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
در مشتری و زحل قطب‌های مغناطیسی قوی‌تری وجود دارد که هر دوی آن‌ها کمربند تشعشع بزرگی دارند و شفق‌های قطبی به وضوح توسط تلسکوپ هابل در آن‌ها دیده شده است. در اورانوس و نپتون نیز شفق قطبی وجود دارد.

شفق‌های قطبی در مکانی مانند زمین توسط بادهای خورشیدی ایجاد می‌شود، ولی در مشتری اقمار آن به خصوص قمر lo علت وجود این پدیده هستند.

این پدیده همچنین در مریخ و زهره نیز دیده می‌شود، زیرا زهره دارای مغناطیس درونی نیست. شفق قطبی در زهره گاهی اوقات تمام سیاره را نیز می‌پوشاند. این پدیده در زهره توسط بادهای خورشیدی تولید می‌شود.

اورانوس هفتمین سیاره از نظر نزدیکی به خورشید و سومین سیاره از نظر اندازه و چهارمین سیاره از نظر جرم در منظومه شمسی است. اورانوس هر ۸۴ سال و ۷ روز یک بار به دور خورشید می‌گردد. همچنین هر ۱۰ ساعت و ۴۸ دقیقه یک دور به دور خودش می‌چرخد.

این تصویر توسط تلسکوپ فضایی هابل که دارای لنزهای فرابنفش است، ثبت شده است. تلسکوپ هابل طی یک ماه (۱ تا ۵ و ۲۲ تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۴) دو بار از این سیاره تصویر را ثبت کرد و دانشمندان توانستند توسط این تصویر، شفق‌های قطبی درخشان این سیاره را تشخیص دهند.

این مشاهدات همچنین به دانشمندان در یافتن قطب‌های مغناطیسی اورانوس و ردیابی دو پدیده بین سیاره‌ای که از طریق سیستم خورشیدی پخش می‌شود، کمک کرد.