کشف کوتوله قهوه‌ای جدید توسط پروژه علمی شهروندان

کشف کوتوله قهوه‌ای جدید توسط پروژه علمی شهروندان

یک ستاره‌شناس آماتور موفق به کشف یک ستاره کوتوله قهوه‌ای جدید شد.

https://goo.gl/3qdBiq

ScienceDaily، سه ماه پیش «روزا کاسترو» چیز جدیدی را کشف کرد که نه ستاره بود و نه سیاره. کاسترو، ستاره‌شناس آماتور، وقتی که در ماه فوریه عضو پروژه علمی شهروندان «سیاره نهم» ناسا می‌شد، خبر نداشت که جزو چهار داوطلبی خواهد بود که به شناسایی اولین کوتوله قهوه‌ای این پروژه کمک می‌کند.
کوتوله‌های قهوه‌ای ستارگان کوچکی هستند که هنگام تشکیل شدنِ مرکزشان، به اندازه کافی داغ نمی‌شوند تا فرآیند ذوب یا همجوشی هسته‌ای در آنها به وجود آید. به عبارت دیگر آنها به خورشیدهای نورانی و گرم تبدیل نمی‌شوند بلکه بلافاصله پس از تشکیل سرد می‌شوند و نوری از خود نمی‌تابانند به گونه‌ای که به سختی دیده می‌شوند.
نام رسمی کوتوله قهوه‌ای جدید «WISEA J110125.95+540052.8» است. علاوه بر نحوه کشف جالب این جرم آسمانی، نکته جذاب دیگری در مورد آن وجود دارد: این کوتوله قهوه‌ای به طور غیرمعمولی کمرنگ و ضعیف است. به گفته ستاره‌شناسان این امر بدین معناست که پروژه علمی شهروندان موفق بوده چراکه تحقیق و بررسی مردم نسبت به قبل عمیق‌تر شده است.
تقریبا دو دهه از زمانی که دانشمندان اولین کوتوله قهوه‌ای را کشف کردند، می‌گذرد. زمانی که جامعه علمی بالاخره متوجه این اجسام که ما بین ستاره‌ها و سیاره‌ها طبقه‌بندی می‌شود، شد. باوجود این که کوتوله‌های قهوه‌ای هم به اندازه ستارگان رایج هستند و به روش مشابهی تشکیل می‌شوند اما فاقد توده‌ای هستند که برای حفظ واکنش‌های همجوشی هسته‌ای لازم است.
به همین خاطر کوتوله‌های قهوه‌ای انرژی لازم برای نوردهی و درخشندگی را ندارند بنابراین در طی عمر خود، به آرامی سرد می‌شوند. حرارت پایین این اجسام نجومی نیز به طور ذاتی کم‌تر و کم‌تر می‌شود.
برای سال‌ها مارک کوچر، متخصص فیزیکدان در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا در گرینلند، جذب تصاویر مادون قرمز از سراسر آسمان شده بود که توسط جست‌وجوگر تحقیقاتی مادون قرمز میدانی (WISE) ناسا ثبت شده بود. این تلسکوپ فضایی که در سال 2009 به فضا پرتاب شد، به طور ویژه برای مشاهده اجسام سرد که نور را در طول موج‌های طولانی ساطع می‌کند، مانند کوتوله قهوه‌ای، طراحی شده است.
در سال 2011، WISE پس از تکمیل ماموریت‌های خود غیرفعال شد. اما در سال 2013، ماموریت جدیدی با هدفی متفاوت توسط رضدخانه NEO به آن محول شد: جست‌وجوی اجسام خطرناک در نزدیکی زمین.
تا پیش از این، تمرکز اصلی کوچر بر اجسام ساکن رویت شده توسط WISE بود اما حالا پروژه سیاره نهم نشان داده است که داده‌های WISE و NEOWISE می‌توانند در کشف اجرام متحرک نیز مفید واقع شوند. تیم تحقیقاتی کوچر امیداور است که از طریق پروژه علمی شهروندان کوتوله‌های قهوه‌ای بیشتری را پیدا کند.