🔘چگونه عکس‌های خوبی از ماه بگیریم؟. _

🔘چگونه عکس‌های خوبی از ماه بگیریم؟
_
★یک پژوهشگر نجوم گفت: عکاسی از ماه بسته به نوع عکسی که از ماه گرفته می‌شود (هلال ماه، هلال نصفه و قرص کامل)، زمان و مکان متفاوتی دارد.

★در خصوص بهترین شرایط برای عکاسی نجومی، اظهار کرد: عکاسی نجومی را به‌طور کلی می‌توان به دو دسته علمی و هنری تقسیم کرد.
وی در توضیح عکس‌های نجومی علمی گفت: همان‌طور که از نام آن‌ها برداشت می‌شود، عکس‌هایی هستند که به عنوان یک ثبت علمی حاوی اطلاعاتی مستند و مستدل هستند. از سوی دیگر عکس‌های نجومی هنری تنها زیبایی بصری دارند.
این پژوهشگر نجوم درخصوص ابزارهای مناسب برای عکاسی نجومی، تصریح کرد: اصلی‌ترین ابزار برای عکاسی نجومی استفاده از لنز و یا دوربین تلسکوپ مناسب است. طبیعتاً با هر دوربینی نمی‌توانید عکاسی نجوم کنید. بسته به نوع عکس از این دو ابزار می‌توان استفاده کرد.
وی افزود: گاهی افراد می‌خواهند عکس‌هایی با میدان دید باز داشته باشند، در این زمان بزرگنمایی بالا نیاز نیست، اما اگر بخواهید از سحابی و کهکشان و یا گودال‌های سطح ماه عکس بگیرید، باید از تلسکوپ و دوربین مناسب استفاده کنید که نیازمند ابزارهای اضافی دیگر برای عکاسی است.
عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان، خاطرنشان کرد: حالت ایده‌آل برای انتخاب دوربین، دوربینی با حسگر بزرگ و لنزی با دیافراگم باز است که به صورت دستی کنترل شود و قابلیت انواع نوردهی را داشته باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که دوربین گوشی‌های هوشمند هم برای عکاسی نجومی کاربرد دارند یا خیر، گفت: طبیعتاً می‌توان با دوربین گوشی‌های هوشمند هم از آسمان شب عکس گرفت، اما نباید از آن‌ها توقع معجزه داشته باشید. اگر دوربین و تلسکوپ خوب داشته باشید، با گوشی هوشمند هم می‌توان عکس خوب گرفت.
این پژوهشگر نجوم درخصوص عکاسی از ماه گفت: ساعت‌های طلوع و غروب ماه در ماه قمری کاملاً متغیر است. ماه در روزهای اول ماه قمری بعد از غروب خورشید بسیار کم در آسمان حضور دارد، به تدریج زمان حضور ماه در آسمان بیشتر و بیشتر می‌شود، تا جایی که تا هنگام صبح نیز در آسمان خواهد بود و گاهی در روز هم مشاهده می‌شود.
وی با بیان اینکه رؤیت هلال اول ماه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، خاطرنشان کرد: رؤیت هلال اول ماه قمری برای تعیین آغاز ماه قمری همواره مورد توجه است. هلال اول ماه قمری در افق غرب هنگام غروب خورشید قابل رؤیت است و مدت زمان حضورش در آسمان بسیار کم و گاهی تنها چند دقیقه است.
عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان ادامه داد: از این زمان، ماه هر روز ۵۰ دقیقه دیرتر طلوع می‌کند و این امر موجب افزایش فاصله بین ماه و خورشید می‌شود، تاجایی که ماه از خورشید بیشتر فاصله می‌گیرد؛ یعنی ماه هر شب دیرتر غروب می‌کند.
وی با تاکید بر اینکه هر چه ماه قمری جلو می‌رود، به تدریج تغییراتی در ماه ایجاد می‌شود، اظهار کرد: به تدریج هلال ماه ارتفاع بیشتری می‌یابد، ماه توپرتر می‌شود و دیرتر غروب می‌کند. این روند تا شب هفتم ادامه دارد و در این زمان ماه نصفه می‌شود.
این پژوهشگر نجوم گفت: از شب هفتم تا شب ۱۴، ماه از حالت نصفه به سمت قرص کامل می‌رسد. در این زمان طلوع ماه آن قدر دیرتر شده که زمان غروب خورشید، ماه طلوع می‌کند. یعنی در زمان غروب خورشید در سمت غرب، ماه کامل از شرق طلوع می‌کند.
مرادی ادامه داد: از شب ۱۴، قرص ماه کوچک‌تر می‌شود تا در شب ۲۱ ماه نصفه دیده می‌شود و از شب ۲۱ به بعد ماه به تدریج کوچک شده تا در روز آخر که هلال آخر ماه قمری است. البته باید توجه داشت که رصد هلال آخر بسیار دشوار است. زیرا در سمت شرق و قبل از طلوع خورشید دیده می‌شود و به دلیل نازکی هلال ماه، عمل رؤیت مشکل می‌شود.
این پژوهشگر نجوم افزود: هرچه لنز دوربین برای عکاسی از ماه قوی‌تر باشد یا از تلسکوپ استفاده شود، مرز بین سایه روشن ماه و بخش تاریک آن بهتر دیده می‌شود و بهتر می‌توان عکسی کرد.
مرادی در خصوص بهترین زمان برای عکسبرداری از ماه، اظهار کرد: عکاسی از ماه بستگی به نوع عکس دارد؛ اینکه هلال ماه مدنظر باشد یا قرص کامل ماه را بخواهید عکسبرداری کنید.
وی ادامه داد: اگر بخواهید از هلال باریک ماه عکس بگیرید، اول ماه قمری در هنگام غروب بهترین زمان و مناطق مرتفع کوهستانی بهترین مکان برای ثبت این تصاویر است. رؤیت و عکسبرداری از اولین هلال سخت است، زیرا هلال ماه خیلی باریک است و افق غرب باید باز باشد.
عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان روزهای هفتم و ۲۱ ماه قمری را بهترین زمان برای عکاسی از ماه نصفه اعلام کرد و گفت: برای این نوع عکس‌ها مکان تصویربرداری زیاد تفاوت ندارد.
این پژوهشگر نجوم با بیان اینکه قرص کامل ماه معمولاً در افق زیباتر است، خاطرنشان کرد: برای ثبت تصویر قرص کامل ماه باید افق شرق باز باشد. برای مثال کوهستان یا کویر مسطح بهترین مکان برای این نوع تصاویر است.